ערב מידברי גובה (סאן פאולו, ברזיל) מראה פראי כלב העץ שמים בוערים
מאמרים - מאמרים כתבות והגיגים בנושאים שונים מעולם הצילום
ישנם 829 מאמרים ב 7 נושאים
» נושאים אחרים ותחזיות » פרטים
נושאים אחרים ותחזיות
נוספה: 12/11/2008
גרסה להדפסה
Share |
פורמט בינוני חדש מתדפק על הפתח צפיות: 3355
מאז זרקה לייקה לחלל העולם בספטמבר 2008 את הפצצה עם מצלמת ה S2 עלה המסך על המאמצים הנעשים במחתרת למצוא נישות חדשות בעולם הצילום הדיגיטלי.
מצלמות פורמט בינוני – מ 4.5X6 עד ל 6X9 ס"מ (גודל מסגרת פילם) קיימות כבר קרוב ל 100 שנה בצורה זו או אחרת.
בשנים האחרונות רובן הפכו דיגיטליות. הפורמט לא בדיוק נשמר, אלא רק על הנייר.
רוב החיישנים בגבים הדיגיטליים הרוכבים על מצלמת פורמט בינוני או במצלמות פורמט בינוני דיגיטליות שלמות אינם ממש בגודל של 4.5X6 ס"מ. החיישן קטן במקצת מגודל זה וכל העדשות המותאמות לפורמט בינוני נטו (פילם) סובלות במידה זו או אחרת ממקדם הקיטוע – קרופ פקטור. הכופל הוא אמנם קטן (1.2 או מעט יותר) אבל עדשת 80 מ"מ קלאסית נראית יותר כעדשת 100 מ"מ על מצלמות אלו.
עיקר הסיבה היא בקושי ייצור חיישני ענק (ניצולת נמוכה מאוד בתהליך ה FAB) ומכאן נגזר מחירם האסטרונומי.
מצלמות אלו מיועדות בעיקר להיות מצלמות אולפן היושבות על חצובה, התאורה מעולה והתוצאות מהן מעולות בהתאמה.
היה מרווח גדול בין משתמשי מצלמות ה 35 מ"מ למצלמות אלו בקהלי היעד. מצלמות ה 35 מ"מ הן הרבה יותר ניידות, חסונות יותר לתנאי שטח והרבה יותר גמישות ליישומים צילומיים רבים.
כעת, מתערבבים היוצרות. מצלמות הפורמט הבינוני הפשוטות והזולות יחסית הן בעלות חיישנים בצפיפות פיקסלים שבין 20-30 מיליון ומצלמות ה 35 מ"מ הדיגיטליות כבר נושקות ל 25 מיליון פיקסלים.
ההבדל המהותי בתוצאה נגזר מגודל החיישן. ככל שהחיישנים גדולים יותר, אין צורך להגדיל את ה"תשליל" הדיגיטלי שלהן באותה הגדלה כמו שיש להגדיל את ה"תשליל" הדיגיטלי של מצלמות ה DSLR בפורמט ה 35 מ"מ.
שטח מסגרת אמיתית של פילם בפורמט 4.5X6 (מצלמות המתקראות  645 למשל) גדול פי 3 משטח מסגרת של פילם של 35 מ"מ. שטח מסגרת 6X7 ס"מ גדולה כמעט פי 5 משטח מסגרת פילם של 35 מ"מ.
רק בשביל לקבל פרופורציה – הגודל הבא שנקרא 4X5 (אינטש) שטח המסגרת שלו גדולה פי 15 משטח מסגרת של 35 מ"מ.
עם הגדלת שטח המסגרת, קורים מספר דברים:
א. יש צורך להגדיל פחות על מנת להגיע לגודל נתון
ב. הדרישה מהאופטיקה קטנה יותר (בפילם לפחות)
ג. כמות המידע שמסגרת כזו יכולה להכיל היא גדולה מאוד – צילומים מפורטים ביותר.
אם ניקח למשל מסגרת פורמט בינוני 645 דיגיטלית עם 20 מ"פ ונשווה אותה למסגרת של פורמט 35 מ"מ בת 20 מ"פ, צפיפות הפיקסלים במסגרת ה 645 תהיה יותר נמוכה. עם אותה מערכת עיבוד רעש (שלג) התמונה שתופק (תיאורטית) ממסגרת ה 645 תהיה טובה ונקייה יותר.
זה על הנייר כמובן.
בפועל קורים דברים אחרים. יצרניות מצלמות הפורמט הבינוני הן חברות קטנות יחסית לשתי ענקיות הצילום ניקון וקנון, ולכן יכולת ההשקעה שלהן בפיתוח תהליכים לעיבוד תמונה וניקוי שלג מוגבלת יותר מאשר אצל הענקיות.
יחד עם זה – האופי האנושי הרוצה תמיד עוד ועוד מצופף יותר ויותר פיקסלים בפריים דיגיטלי. אם הגענו ל 24 מ"פ (כרגע) בפורמט 35 מ"מ אנו מגיעים ל 60 מ"פ בפורמט הבינוני.
צפיפות הפיקסלים האפקטיבית במצב הזה כבר כמעט זהה (אם ניקח בחשבון ששטח חיישן ה 645 קצת קטן יותר מ 4.5X6 ס"מ), אז תיאורטית, לפחות מבחינת היתרון ברעש בפורמט הגדול שהיה קיים בחיישנים צפופים פחות – הלכנו אחורנית.
היכן הגבול? לאן הולכים היצרנים כיום?
יצרני הפורמט הדיגיטלי – מצלמות וגבים דיגיטליים מתחילים לכווץ את המחיר. כבר בעתיד הקרוב נוכל לרכוש מצלמת 645 דיגיטלית בת 25+ מ"פ במחיר של 10,000-15,000 דולר. זה אמנם נשמע הרבה, אבל אם נזכור שספינת הדגל של קנון כרגע, ה 1DSMK3 הינה בת 21 מ"פ ועולה כ 8000 דולר, הפער כבר לא גדול.
כעת הגיעה לייקה וטרפה את הקלפים וחשפה את הצעד הבא עם ה S2 שלה.
למצלמה הזו יש חיישן בגודל של 30X45 מ"מ (כמו יחס המידות בפורמט 35 מ"מ) הגדול בשטחו ב 50% לערך מפורמט 35 מ"מ אבל הוא בן 37.5 מ"פ.
מה המשמעות? – צפיפות פיקסלים כמו במצלמת DSLR של 35 מ"מ בת 25 מ"פ.
לא ממש נורא. איזו ממש גבוה לא יהיה אפשרי, אבל ישנה כבר התקרבות מסויימת לגודל ה 645.
נזכור ששטח מסגרת זו הוא עדיין רק חצי ממסגרת (פילם) 645.
ומה זה מחייב? גוף חדש של מצלמה, עדשות חדשות (לייקה כבר הכריזה עליהן) וכל זה בשביל "רווח" של 50% בשטח.
שאר היצרנית בעולם ה 35 מ"מ ממלאות כרגע את פיהן מים, אך ישנה חרושת של שמועות שמשהו הולך לקרות גם אצל ניקון/קנון.
מהן האפשרויות שלהן עצם?
א. להישאר בפורמט ה 35 מ"מ (לא סביר כי שוק הפורמט הבינוני מלא יוקרה וכסף).
ב. ללכת לכיוון דומה ללייקה – ולהישאר ביחס 3:2 של המסגרת עם רווח שטח קטן (הגדלת המסגרת באותן פרופורציות יחייבו אופטיקה יקרה ומיוחדת).
ג. לפתח חיישן בגודל 36X36 מ"מ. היתרונות – דמיון לפורמט ה 6X6 המרובע, שימוש באותן עדשות שקיימות כבר לפורמט ה 35 מ"מ (יהיה כיסוי פריים מלא), גודל המצלמה לא צריך להשתנות באופן דרמטי. מאידך, החסרון העיקרי – גם כאן יש רווח של כ 50% בלבד בשטח הפריים בהשוואה ל 35 מ"מ.
ד. לפתח ליין חדש מאפס של DSLR פורמט בינוני – שאומר – גופים חדשים, עדשות חדשות והשקעה גדולה.
הרכילות הפופולרית מדברת על פורמט חדש אצל ניקון – שייקרא MX או MF. אצל קנון אין שמועות קונקרטיות – רק "באז" מעורפל באויר.
מה באמת הולך לקרות אצל שתיים אלו?
הניחוש שלי – לפחות אצל ניקון – זו אפשרות ד''.
אפשרות ג'' היא יותר הגיונית – כי ניתן להשתמש בעדשות הקיימות, אבל היא פחות סבירה בגלל ה"רווח" בשטח הפריים הצפוי.
הדממה הארוכה מדי אצל ניקון מכיוון העדשות החדשות, למרות שישנן בבטחון מלא בצינור עדשות 35 מ"מ רבות מרמזת אולי על כך שניקון שקועה בייצור ליין חדש של עדשות לאפשרות ב'' (פחות סביר) או לאפשרות ד'' – יותר סביר.
בהחלט ייתכן שבגלל שניקון קטנה יותר מקנון ואינה עצמאית בייצור חיישנים, היא עשויה לעשות דיל עם אחת היצרניות של הפורמט הבינוני כמו ממיה בדיל הבא:
ניקון תיקח גופים גדולים מממיה, תיתן את טכנולוגיית ה EXPEED שלה ואת הידע שלה בטיפול בתמונה, באוטופוקוס ועוד, תייצר מגוון עדשות למיזם המשותף ואפשר לצאת מייד לדרך ולהשתמש בעדשות ממיה בינתיים.
זוהי אפשרות סבירה למדי. אולי זה יקרה עם הסלבלד? אולי עם LEAF?
אני מעריך שבקרוב נדע לאן הרוח נושבת. מה שסביר ביותר הוא שלייקה לא תישאר יצרנית מצלמות ה 35 מ"מ היחידה שתנסה לנגוס בפורמט הבינוני.
עולם מעניין יש לנו. 
  
 
Copyright © Dr. Joseph Kramer. All rights reserved © כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
פורטל הצילום של טד בפייסבוק פורטל הצילום של טד בפייסבוק