העדשה הזו הוכרזה בינואר 2015 לאחר המתנה ארוכה של כ 15 שנה. אני מקווה שתגיע אלי במהרה למבחן כי היא מאוד מעניינת. אחרי הצטרפותה של ניקון למועדון עדשות הפלואוריט עם עדשת ה 400 מ"מ צמצם 2.8 החדשה שעולה לא פחות מאשר 12,000 דולר (קראתם נכון!), הצטרפה ניקון כעת גם למועדון העדשות המכילות אלמנט פרֶנֶל (Fresnel) המוריד מאוד ממשקל העדשה ותורם לחדות מרבית. עדשת פרנל (1) מצטיינת במבנה דק ושונה מאלמנט ספֶרי רגיל (2): | Color Space: sRGB |
אלמנטי פרנל היו מורידים בעבר במקצת את הקונטרסט של התמונה, אך עם התקדמות הטכנולוגיה תופעה זו כמעט נעלמה. הגרסה הקודמת ה – 300 mm AFS שרתה אותי תקופה ארוכה ואיכותה האופטית היתה ללא רבב. היא יודעת להפיק בוקה נפלא ומאפשרת צילום מקרוב. דוגמה ליכולתה של קודמתה – חדות, צבע, בוקה, קירבה:
| Model: NIKON D200 Exposure Time: 1/1000sec F Number: 4 Max Aperture Value: 4 Focal Length: 300mm Exposure Program: Aperture priority Exposure Bias Value: 0.3333333 ISO Speed Ratings: 125 Metering Mode: Pattern White Balance: Auto white balance Flash: Flash did not fire Focal Length In 35mm Film: 450 Date Taken: 2007:04:14 11:10:11 Color Space: sRGB |
חסרונותיה של הגרסה הקודמת – משקל (כ 1.5 ק"ג), חוסר מייצב לצילום מהיד ורגלית לא יציבה שחייבה "שיפוץ" או החלפה. מאידך, איכותה היתה מעולה והיא גם עבדה לא רע עם מכפלים, בפרט עם ה TC-17 של ניקון שהפך אותה לעדשת 500 מ"מ "לעניים". כעת הוכרזה הגרסה החדשה הכוללת מייצב של 4.5 סטופים (!), אלמנט פרנל (היא מכונה PF – Phase Fresnel) ציפוי ננו קריסטלי, ציפוי פלואוריט על האלמנט הקדמי וגודל, יותר נכון – קוטן מדהים.אורכה דומה לעדשת ה 24-70 של ניקון ומשקלה עוד פחות (כחצי מקודמתה). היא מגיעה ללא רגלית, כדרכה של ניקון לאחרונה – אותה יש לרכוש בנוסף (מנהג מגונה ופסול שנפוץ גם אצל חברות אחרות). נחמה פורתא - למי שיש את ה 70-200/4 של ניקון וקנה לה את הרגלית, היא תתאים גם לעדשה זו. להלן טבלת ההשוואה בין הגרסה הישנה ליצירה החדשה:
ניתן לראות מטבלה זו את ההבדלים העצומים בגודל ובמשקל בין העדשות ואת ההבדל במחיר. החדשה יקרה בכ 500 דולר מקודמתה, שוב ממנהגה המגונה של ניקון... יכולת הצילום מקרוב וה"מאקרו" שהעדשה החדשה מאפשרת דומה לקודמתה. מבט אקראי על טבלת ה MTF של העדשה גרם לי לשמוט את הלסת התחתונה. חזרתי והסתכלתי שוב ושוב – ואכן זה נראה כך. על פי ה MTF שניקון מפרסמת זו העדשה בין החדות ביותר בארסנל של ניקון אם לא החדה ביותר. כך נראה ה MTF שלה:
הקו האדום מבטא את הקונטרסט שלה והקו הכחול מבטא את החדות (בערך). המרחק בין הקוים הצבעוניים למקווקוים שלהם (סגיטאלי לעומת מרידיונאלי) מרמז על הבוקה הצפוי (בנוסף למבנה הצמצם והמבנה האופטי). לעומתה, הגרסה הישנה נראית כך:
קונטרסט מצויין, חדות קצת פחות טובה ובוקה (אולי) קצת טוב יותר. כפי שאמרתי, משקלה היה לי לרועץ ועם השנים מתחשק לך פחות ופחות לסחוב. לעדשה זו (הגרסה הישנה) קניתי רגלית של יצרן צד ג'' שייצבה אותה היטב. ממילא רוב הזמן היא תיפקדה לי על חצובה. החדשה – בגלל הגודל, המשקל והמייצב יכולה בהחלט להיות שימושית לצילום מהיד. המייצב בן ה 4.5 סטופים אומר שעל מצלמת FF ללא מקדם קיטוע ניתן לצלם איתה מהיד במהירות של 1/20 של שניה ופחות. לשם השוואה, נראה עוד כמה טבלאות MTF. הקרובה ביותר אליה היא ה 400/2.8 החדשה (עם הפלואוריט):
עדשת ה 300/2.8 המעולה בצמצם פתוח:
ה MTF שלה מרשים פחות באיכותו בצמצם 2.8 אך משתדרג בצמצם 4. עדשת ה 70-200 צמצם 4 של ניקון די קרובה לעדשה הזו במצב 200 מ"מ:
אבל ה-300 החדשה טובה יותר. עדשה מעולה אחרת של ניקון היא ה 200/2 VR. אף היא די קרובה לעדשת ה 300 החדשה במרכז הפריים אך מאוד מתרחקת בשוליים (בצמצם 2). בצמצם 4 היא כבר קרובה מאוד לחדשה אך מחירה בשמים. הנה הMTF שלה בצמצם 2:
ניקון טוענת שהעדשה החדשה תתפקד עם כל המכפלים של החברה. מעניין יהיה לראות כמה הם יקלקלו את השורה... אני ממתין בחוסר סבלנות לקבל עותק ביד כדי לבחון אותה בחיים האמיתיים כי אם היא תהיה טובה באמת, צפוי לה עתיד מזהיר. אני גם צופה שניקון תחזור ותשתמש בטכנולוגיות חדשות אלו בעדשות ארוכות נוספות – ימים יגידו. |