ערב מידברי גובה (סאן פאולו, ברזיל) מראה פראי כלב העץ שמים בוערים
מאמרים - מאמרים כתבות והגיגים בנושאים שונים מעולם הצילום
ישנם 829 מאמרים ב 7 נושאים
» הפן הטכני » פרטים
הפן הטכני
נוספה: 18/5/2013
גרסה להדפסה
Share |
סיפור האוטופוקוס וכל הנלווה אליו (כמעט) צפיות: 1693


ישנה הרבה אי בהירות בהקשר לאופציות הרבות שמוצבות לנו על ידי יצרני המצלמות בהקשר לפוקוס, ואנסה לפזר קצת את הערפל על קצה המזלג, בפרט לכאלו שלא מאוד מנוסים. אז קודם כל קצת מושגים והבדל הטרמינולוגיה בין החברות.
פוקוס של נקודה אחת קרוי בקנון Manual AF point ובניקון נקרא Single point AF area mode
פוקוס מרובה נקודות קרוי בקנון AF point expansion ובניקון נקרא Dynamic AF area mode
פוקוס נקודות אוטומטי קרוי בקנון Automatic AF pointSelection ובניקון קרוי Auto area AF mode.
ניקח כדוגמה את מערכת האוטופוקוס של ה D7000 ומצלמות דומות בניקון – גם בקנון המצב דומה מאוד.
במצב של נקודה בודדת, יש באפשרותנו לבחור בכל נקודה מנקודות האוטופוקוס הזמינות לנו.
ככה נראות נקודות האוטופוקוס ב D7000 למשל:
Color Space: sRGB

נקודה באמצע:
Color Space: sRGB

נקודה בצד:
Color Space: sRGB

זה מתאים לצילומים סטטיים כאשר הנושא לא זז ממקומו ויש לנו זמן לקבוע נקודת פוקוס מדוייקת וחשיפה נכונה. ניתן לבחור נקודה בשדה הראייה שעליה נקבע את הפוקוס – כמו בפרח בצילומי טבע, כמו עין של דוגמנית או ילד וכ"ו. זה נקרא Single servo AF   עם Single point AF area – ובשפת ניקון מקוצרת – AFS. אם מצלמים בצמצמים פתוחים רצוי מאוד לדייק בנעילת הנקודה.
ניתן גם להשתמש בנקודה המרכזית, לנעול עליה את הפוקוס ולקמפז מחדש תוך כדי חצי לחיצה.
הנקודה המרכזית היא בדרך כלל הכי רגישה לאור וגם מוצלבת (אנכית ורוחבית). היא מאוד חשובה גם בצילום בעדשות בהן הצמצם הגדול ביותר הוא קטן יחסית כמו 5.6 או 8.
במצב של פוקוס מרובה נקודות משתמשים על מנת לצלם רצף ותנועה כשנקודת הפוקוס מטיילת כל הזמן.
זה נקרא Continuous servo AF  - או AFC בשפתה של ניקון עם Dynamic area mode.
אנחנו יכולים לבחור כמה נקודות תשתתפנה במשחק. ככל שיש יותר נקודות, תיאורטית, הסיכוי לפספוס הפוקוס יורד, אבל זה לא מדוייק. כשמרבים בנקודות שלא לצורך, המצלמה עסוקה בחישובים יותר מדי זמן ועלולה דווקא לפספס את הפוקוס או ללכת למחוזות לא רצויים.
ניתן לקבוע למשל 9 נקודות:
Color Space: sRGB

זה שימושי כשיש משהו שנע בשדה הראיה של נקודות אלו - ורוצים להתמקד עליו.
ניתן לקבוע 21 נקודות:
Color Space: sRGB

זה כאשר יש משהו נע בתזזיתיות גדולה יותר – ואז זמן החישוב מתארך ויש לזה השלכות על דיוק הפוקוס.
אם הנושא עוזב לרגע אם איזור הנקודות, המצלמה מנסה לשער על יסוד הנקודות שנקבעו מלכתחילה היכן היא צריכה להתמקד כעת.
ניתן לקבוע את כל נקודות הפוקוס האפשריות:
Color Space: sRGB

זה מתאים לצילום דברים שנעים במהירות ובתזזיתיות בכל שדה הראייה – כמו ציפורים בשמים. בשעת מעקב לאחר מישהו שדוהר לכיוונכם למשל או מישהו שמשחק טניס מקצה לקצה במגרש, ניתן לבקש מהמצלמה את המצב הקרוי 3D. זהו מעקב תלת ממדי המבוסס על נעילת המצלמה על גוון או צבע הנושא שזז (למשל שחקן עם חולצה כחולה) בזמן חצי הלחיצה והפוקוס עוקב אחריו. אם לרגע הוא עוזב את שדה הראייה, צריך לחזור ולכוון אליו את המצלמה וללחוץ שוב חצי לחיצה לנעילה.
פוקוס נקודות אוטומטי, הקרוי בז''רגון של ניקון AFA משתמש אף הוא בכל הנקודות או בקבוצות שנבחרו, כמו במצב AFC וננעל על נושא אליו מכוונים את המצלמה. זה בעיקר מיועד לנעילה על פני אדם / גוון עור אנושי בשדה הראייה כדי שהפנים יתקבלו בפוקוס. אם האדם עוזב את שדה הראייה קשה לשער על מה המצלמה תתמקד כעת. אם יש כמה אנשים בשדה הראייה במרחקים שונים, המצלמה תתמקד על הקרוב ביניהם.
אם אין בני אדם ויש אלמנטים ברורים בתמונה, היא תתמקד על הקרוב ביותר ביניהם, אבל אם ישנם אלמנטים דומי צבע או מירקם בשדה הראייה – התוצאות לא תהיינה כמו שאנחנו רוצים ורצוי להימנע ממצב פוקוס זה.
על פי ניקון, שיטת מיקוד AFA  - אוטומטי, יודעת לעבור בעצמה ממיקוד יחיד למיקוד עוקב אם היא מזהה שהנושא בתנועה.
כיצד נועלים את המיקוד?
חצי לחיצה על המחשף נועלת את המיקוד ומדידת האור. במצב פוקוס יחיד – AFS, המיקוד ננעל על ידי המחשף בחצי לחיצה, וניתן לנעול אותו גם על ידי לחיצה על כפתור ה AE-L/AF-L המצוי בדרך כלל מאחורי המצלמה.
כאשר משתמשים במיקוד אוטומטי  או עוקב (AFA או AFC) נועלים את הפוקוס על הנושא בחצי לחיצה על המחשף ואז לוחצים על מפסק ב AE-L/AF-L. ניתן להוריד את האצבע מהמחשף ועדיין הנעילה של הפוקוס ומדידת אור תישאר.
ניתן על ידי שימוש בתפריטים להפריד בין הפוקוס למדידת האור ולתת ללחצן ה AE-L/AF-L פונקציה אחת שאנחנו רוצים – כמו נעילת חשיפה בלבד, פוקוס בלבד, נעילה עד הקליק הבא או עד שנלחץ שוב על הכפתור. אני קבעתי את הכפתור הזה לנעול חשיפה. זה מאוד נוח לצילום בתנאי תאורה מסובכים כשרוצים חשיפה קבועה ולא לעבור לקביעת אור ידנית.
בחלק מהמצלמות המתקדמות ישנו כפתור אחורי נוסף הנקרא AF-ON.
לחיצה על כפתור זה מנתקת את המחשף מהפעלת מערכת ה AF. זה שימושי בעיקר במצבי פוקוס עוקב, כאשר אנחנו רוצים להישאר באותו מרחק מיקוד (כשאנחנו מקבילים למשל למגרש טניס או טניס שולחן). אז אנחנו נועלים את המרחק על ידי לחיצה על כפתור זה. בהפעלת כפתור זה מנוטרל המחשף מנעילת הפוקוס.
ניתן לקבוע אם הנעילה תהיה עד הלחיצה הבאה או תישאר כך עד שנלחץ שוב על הכפתור. זהו מצב אידיאלי לספורט, לצילומי אירוע שקורים במקום קבוע (חופה למשל), צילומי טבע ממרחק ועוד. כמובן שכפתור זה שימושי גם במצב AFS כשהפעלתו במצב זה נועלת את הפוקוס היכן שאנו רוצים ומתאפשר קימפוז מחדש כשנקודת הפוקוס נשמרת.
על מבנה מנגנון האוטופוקוס בשתי השיטות המקובלות כיום – מבוסס קונטרסט ומבוסס פאזה ארחיב בפעם אחרת.
זהו. אם השמטתי משהו – אתם מוזמנים להעיר.
 
Copyright © Dr. Joseph Kramer. All rights reserved © כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
פורטל הצילום של טד בפייסבוק פורטל הצילום של טד בפייסבוק