ערב מידברי גובה (סאן פאולו, ברזיל) מראה פראי כלב העץ שמים בוערים
הכיתה של טד - לא תחליף לבית הספר, אבל נעסוק בניתוח תמונות, פיתוח ראייה צילומית, טיפים וטריקים וטכניקות צילום.
ישנם 98 מאמרים ב 8 נושאים
» טיפים טכניים » פרטים
טיפים טכניים
נוספה: 31/3/2013
גרסה להדפסה
Share |
מדריך המשך קצר לצלמי הגלקסיה צפיות: 3309
בהמשך ובמקביל מה שכתבתי לפני כחמש שנים:
http://www.kramery.com/DUarticles/detail.asp?iArt=793
מאמרון זה בא למנוע בעיות כאשר אנחנו נוסעים לאיזה מקום לצלם – כדי שתמיד נחזור עם תמונות מנסיעה זו, בין אם היה קצרה או ארוכה.
כל הכתוב להלן מבוסס על נסיון שלי ושל חברים קרובים, רק אספתי את הכל במקום אחד.
ישנן הרבה סיבות שלא נשוב עם תמונות מנסיעה, אמנה את החשובות ביניהן וזאת כדי להימנע ממפח נפש שקורה לעתים קרובות מדי לנוסעים.
הכל עניינים טכניים, אבל בלי זה – אין תמונות. צילום הוא פעולה טכנית שיוצרת משהו אמנותי או מזכרת יפה.
מצלמה:
לא נוסעים אף פעם לאף מקום עם מצלמה אחת בלבד. אם יש מצלמה גדולה, לוקחים לפחות גם מצלמת P&S קטנה בשביל הבטחון. למצלמות מנהג מגונה – הן עושות קונצים תמיד בנקודה הכי רחוקה מהבית!
מצלמה שניה עשויה להציל לכם את הנסיעה. גם גניבת מצלמות הוא תחביב שגור בחו"ל, והמצלמה השניה תישאר לכם כדי שיהיה עם מה לצלם. טלפון חכם הוא פתרון מצוקה בלבד, ורצוי לא להשתמש בו כמצלמת גיבוי.
מצלמת וידיאו:
אם אתם מיומנים בצילום וידיאו, רצוי לקחת מצלמת וידיאו ייעודית לנסיעה. מצג חי הוא הרבה יותר מרענן את הזכרון וגם משכנע את הצופה מאשר תמונה בודדת. כיום רוב מצלמות הסטילס יודעות לצלם גם וידיאו גבוה אבחנה – HD – ואם אתם מיומנים בזה – אפשר לוותר על מצלמת הוידיאו.
כרטיסי זכרון:
קורה שיום לפני הנסיעה צילמתם את הילדים / נכדים המצלמה וכרטיס הזכרון נשאר תקוע בקורא הכרטיסים בבית. נכון, בהרבה מקומות בחו"ל ניתן לקנות כרטיס זכרון, אבל מה תעשו עד שתגיעו לחנות הראשונה?
אז קודם כל – ברוב המצלמות ניתן לבטל את אופציית הצילום כשאין כרטיס זכרון. המצלמה עשויה גם להציג לכם תמונה על המסך כאילו יש כרטיס ותטעה אתכם. תגלגלו את התמונות על מסך המצלמה והאמת העירומה תיחשף לפניכם מיד.
לעולם תצאו עם כרטיס נקי ומפורמט תקוע במצלמה, ועוד כרטיסים שיספיקו לכל הנסיעה. תוודאו את זה לפני הנסיעה! גם אם יש לכם אמצעי גיבוי כמו לפטופ – אל תמחקו את התמונות מהכרטיסים כדי לחסוך. מחירי הכרטיסים היום נמוכים מאוד. זיכרו שאם לפטופ נגנב או חוטף מכה – איבדתם את הכל!
כרטיס שצולם, שימו אותו בנפרד מהמצלמה מחשש גניבת תיק הצילום כולו (והיו דברים מעולם – אפילו יותר מדי) אולי בארנק הכסף השמור על גופכם.
עדשה:
לעולם תקחו איתכם יותר מעדשה אחת אם אתם נוסעים עם DSLR. זירקו לתיק עדשה שוות ערך ל- 35 מ"מ או 50 מ"מ. תמיד ניתן לעשות זום עם הרגליים אם העדשה הראשית מתפגרת. עדשות זום זולות – מספיקה להן חבטה מהצד והן נשברות לשתיים או סתם הופכות להיות לא שימושית.
אם נשברה העדשה ואתם מבוטחים, אל תזרקו אותה לפח בחו"ל. יתכן ויבקשו מכם הוכחה לפני שישלמו לכם את הביטוח.
לפעמים, בסערת הצילום אינכם שמים לב שהעדשה נשארה במצב פוקוס ידני מסדרה קודמת. תוודאו שהעדשה או המצלמה מכוונת למצב אוטופוקוס. טעות נפוצה מאוד.
בד מיקרופייבר לניקוי עדשות:
בדרך ארוכה יש לעדשות מנהג לאסוף על עצמן אבק – שימצא לעצמו לבסוף דרך לנחות על החיישן.. אפילו בד קטן לניקוי משקפיים יעשה את העבודה ונגיעה עדינה תעיף את האבק. (החלק הקרוב למצלמה יותר רגיש מבחינת השפעה על הצילום והסכנה של כניסת האבק פנימה לחיישן).
מכפלים לעדשות:
מכפל איכותי יכול במחיר נמוך יחסית להאריך את אורך מוקד העדשה ולתת לנו ל"התקרב" לנושא המצולם.
ודאו כי המכפל שברשותכם הוא איכותי ומתאים לעדשה.
מצב איזו (רגישות) במצלמה:
הרבה פעמים קורה שהעלינו איזו לצילום בתוככי מוזיאון ושכחנו להחזירו למקומו הקודם כשיצאנו החוצה וכל התמונות על סף שריפה. קורה גם ההיפך – צילמנו בחוץ ונכנסנו לתוך מקום אפלולי (מוזיאון, מסעדה) וכל התמונות מתקבלות מרוחות בגלל מהירות חשיפה נמוכה מדי. תציצו במסך לעתים קרובות, גם אם אתם ממהרים.
אז - או שנקפיד לשמור על האיזו נכון לפי הצורך, או שנצלם במצב אוטומטי והמצלמה תבחר לעצמה את המצב הרצוי - או שנעביר את האיזו לבד למצב אוטומטי ונקבע אותו שיטייל בין 200-3200 למשל.
אם אינכם בטוחים במצבי הצילום – צלמו במצב אוטומטי והמצלמה כבר תעשה את השאר.
סוללות ומטענים:
לסוללה יש מנהג מגונה שהיא מתרוקנת לפתע במצב הכי לא רצוי. לעולם קחו איתכם סוללה חלופית (ואני ממליץ רק של היצרן המקורי ולא תחליף). הסוללה צריכה להיטען בלילות וביום אתם מסתובבים עם סוללה חלופית טעונה בכיס. אם אתם מצלמים הרבה – קחו שתי סוללות חלופיות!
מטען סוללות:
בלי מטען - הסוללות שלכם הן אבן שאין לה הופכים. כשאתם אורזים את המזוודות ותיק הצילום – הדבר הראשון שצריך לעשות זה לזרוק לתיק מטען סוללות. אני תמיד שם שני מטענים – אחד בתיק הצילום ואחד במזוודה. פשוט כי גם מטענים מתים ללא התראה וגם כי כבר גנבו לי מתוך המזוודה מטען סוללות וטוב שהיה לי השני.
תאורה:
אם יש לכם מבזק חיצוני, קחו אותו איתכם. הוא תמיד יהיה יותר חזק מהמבזק שבנוי לכם במצלמה (אם יש כזה).
למבזק צריך סוללות, אבל רובם משתמשים בסוללות AA (אצבע). אפשר לקחת סוללות NiMH נטענות ומטען, או סוללות רגילות. את הסוללות הרגילות ניתן לקנות בכל מקום לכן מספיק לקחת מהבית סט אחד והשאר לקנות בדרך אם יש צורך.
אבל - אם נוסעים לנסיעה שברור שנצטרך את המבזק ללא הפסקה ניקח סוללות נטענות ומטען.
חצובה:
אני תמיד לוקח איתי חצובה לנסיעה ארוכה. לעתים רחוקות אני משתמש בה, ולכן בשנים האחרונות אני לוקח חצובה קטנה שמספיקה לצרכי. אם רוצים צילום עצמי ואין מי שיצלם אותכם יחד – החצובה תעשה את זה. ניסוי כלים אחד או שניים יביא אותכם למיקום הנכון.
אחת הבעיות בחצובות גדולות היא שלפעמים שוכחים להדק רגל חצובה כמו שצריך וכל הקונסטרוקציה עם המצלמה נופלת לאוקיינוס/לתוככי הר געש פעיל/ליד לועו של אריה רעב וכ"ו. אז תוודאו שכל הרגליים של החצובה מהודקות כהלכה. ראיתי כבר חצובות מתמוטטות עם ציוד בשווי אלפי שקלים המתרסק לרצפה – כואב אפילו לראות!
שלט רחוק:
לרוב המצלמות יש שלט רחוק. כדאי לקחת אותו איתכם לחו"ל – בפרט כשמצלמים מחצובה. הוא קל, לא שוקל כלום ומאוד שימושי בשטח. אם אין לכם או שכחתם אותו בבית, אפשר להסתדר עם הטיימר המובנה במצלמה. זה יותר מסורבל, אבל אפשרי.
איזון לובן:
לפעמים אנחנו יוצאים לנסיעה כשערב לפני כן צילמנו בבית בתאורה מלאכותית וכיוונו את איזון הלובן לתאורה כזו. יצאנו מוקדם מהבית, וביעד הראשון המשכנו לצלם באותו איזון לובן. רק אם תצלמו ב RAW את כל תמונותיכם תוכלו לתקן את זה במידה סבירה כשתחזרו הביתה. הרבה יותר פשוט להביא את איזון הלובן למצב אוטומטי (רוב המצלמות המודרניות יודעות להתמודד במצב זה עם רוב גווני התאורה) ממש לפני שיוצאים לדרך.
המדקדקים יכולים בעזרת כלים פשוטים לקבוע איזון לובן בכל מקום שהם נמצאים ולהתאים את הגוונים לתאורה, אבל איזון לובן אוטומטי יעשה את העבודה לא רע בשטח.
דברים שלא ממש מוכרחים, אבל לפעמים כדאי לקחת –
ערכה לניקוי חיישן:
אני תמיד לוקח איתי אמצעי לניקוי חיישן. בין אם זה חוקן גומי קטן שמשמש לנשיפת אויר על החיישן ובין אם זו ערכת ניקוי רטוב בנוסף - עם נוזל, לופה מגדילה ו SWABS. אני בוחן בדרך את התמונות מפעם לפעם, ואם מגלה גרגר אבק – אני מסירו באותו היום כדי שלא יופיע לי על כל התמונות. יעיל ועובד.
משקפת קטנה:
בפרט אם הולכים לטיול טבע, משקפת קטנה יכולה לעזור לנו למצוא את הפומה או הברדלס (תלוי ביבשת) או את המדריך שנעלם... המשקפות כיום הן קלות ולא יקרות כלל. שווה בהחלט.
כדאי מן הכתוב לעיל לעשות רשימה קצרה (צ'ק ליסט) שתהיה מודבקת במזוודה או בתוך כיס של תיק הצילום ולעבור עליה פרט ופרט לפני הנסיעה. חמש דקות אלו עשויות לחסוך לכם הרבה כסף וים של עוגמת נפש!
נסיעה טובה!

 
Copyright © Dr. Joseph Kramer. All rights reserved © כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
פורטל הצילום של טד בפייסבוק פורטל הצילום של טד בפייסבוק