ערב מידברי גובה (סאן פאולו, ברזיל) מראה פראי כלב העץ שמים בוערים
מאמרים - מאמרים כתבות והגיגים בנושאים שונים מעולם הצילום
ישנם 829 מאמרים ב 7 נושאים
» סקירת תערוכות » פרטים
סקירת תערוכות
נוספה: 26/9/2008
גרסה להדפסה
Share |
פוטוקינה 2008 – הבשורות על מצלמות ועדשות צפיות: 2422
תערוכת פוטוקינה הנערכת השבוע בגרמניה (אחת לשנתיים) הינה במה להצגת טכנולוגיות חדשות בעולם הצילום ובכל הנלווה לו.
הרבה עיניים נשואות לתערוכה הזו, והרבה רגליים ממש משוטטות בה כדי לראות את כל החדשות של החברות השונות ולנסות להבין את הדרך בה הולכת תעשייה זו בימים אלו.
מבחינתי – התערוכה מעניינת, אבל לא עד כדי לדהור לשם ולשוטט שעות בין הביתנים השונים. אני מסתפק בדוחות מהשטח (והשנה אפילו דוח טלויזיוני בזמן אמת משם). התערוכה הזו בעיקרה היא הכרזות טכנולוגיות – ורק מעוט מהמוצרים שהוכרזו במהלכה מצויים למכירה מיד לאחריה.
מספר חברות גדולות בעולם הצילום – ביניהן ניקון, קנון, סוני, אולימפוס ועוד – מכריזות על מרכולתן עוד לפני התערוכה מתוך השיקול שאנשים כבר יבואו לראות מוצר שכבר מוכר בתקשורת, והשניה אף היא לא היתה יוצאת מהכלל במובן זה.
אז מה חדש שהוכרז במהלך התערוכה עצמה? אחלק את נושאי התערוכה לפני נושאים המעניינים אותנו – הצלמים.
מצלמות ועדשות:
ניקון וקנון "ירו את התחמושת" שלהן לפני התערוכה – ואין מה להרבות על כך במילים. המגמה הכללית המצטיירת אצל שתי החברות היא הכנסת יכולת צילום וידיאו HD במצלמות ה DSLR והוספת פיקסלים לחיישנים. שני הצעדים היו צפויים.
ההכרזה המשמעותית ביותר היתה של לייקה – עם מצלמת ה S2 שלה – של פורמט חדש של צילום – משהו בין 35 מ"מ לגודל פורמט בינוני. למצלמה חיישן בגודל 30X45 מ"מ, שגדול ב 56% מפורמט ה FF של 35 מ"מ, בעל 37.5 מ"פ. מה שחשוב מלבד גודל החיישן הינה צפיפות הפיקסלים עליו. לשם השוואה בין המצלמות השונות, נראה את הטבלה הבאה:

ניתן ללמוד מהטבלה הזו כמה מאמץ צריך היצרן להשקיע בניקוי רעש אלקטרוני (שלג) באיזו גבוה. ישנו יחס ישיר בין כמות הפיקסלים למילימטר רבוע (וכמות האור הנופלת עליהן) לכמות הרעש האלקטרוני המיוצר בחיישן. ישנם כמובן הבדלים בין החיישנים – סוג החיישן (CCD או CMOS), הכללת אמצעי עזר כמו מיקרו עדשות על כל פיקסל לריכוז האור על הפוטוסייט ועוד, אבל ניתן לקבל מושג כללי על המטלה העומדת לפני היצרן בניקוי השלג.
הטבלה מדברת בפני עצמה. בנוסף, יש לקחת בחשבון גם את האופטיקה שצריכה להרשים את החיישן. ככל שהצפיפות נמוכה יותר, עדשות באיכות אופטית נמוכה יותר תצלחנה להרשים כל פיקסל ופיקסל בחיישן וכמות השלג הצפויה (בהנחה שמנוע ניקוי השלג זהה בין היצרנים).
בטבלה הנ"ל קל לראות  כי החיים הקלים ביותר מצויים אצל ה D3  וה D700 של ניקון (שלג נמוך באיזו גבוה ואפשרות שימוש בעדשות רבות) והחיים הקשים ביותר מצויים אצל קנון ב 50D ובפרט ב G10 החדשה.
לייקה מצויה בקצה הסקלה במצלמות הגדולות. לשם השוואה, הגבים הדיגיטליים הגדולים למצלמות פורמט בינוני בני ה-50 מ"פ מציגים צפיפות פיקסלים של 29 בסקלה זו.  מה שאומר שהמצלמה החדשה לא תוכל להתהדר בערכי איזו גבוהים כמו 6400 ומעלה.
מה שמעניין עוד יותר הוא שלייקה הציגה גם 9 עדשות המתאימות למצלמה זו – החל מעדשת 24 מ"מ אולטרא רחבה (שוות ערך ל 17 מ"מ בפורמט 35 מ"מ FF) עד 350 מ"מ טלפוטו.  זה אומר – שלייקה Means business. זו השקעה הרואית ומאמץ עצום מצד חברה עם מחזור מכירות קטן למדי (כ 200 מיליון דולר לשנה) יותר מפי 20 פחות מהאריות שבחבורה.
אם היא תצליח במאמץ הזה – לייקה תכבוש לעצמה מקום נכבד בצמרת ותכבד את ההיסטוריה שלה כממציאת פורמט ה 35 מ"מ לצילום סטילס.
עם המשאבים המוגבלים העומדים לרשותה, קצב ייצור המצלמה והעדשות הנלוות יהיה נמוך ויכתיב מחיר גבוה ביותר למערכת.
קודאק אגב היא יצרנית החיישן.
לייקה גם הציגה עוד מספר מצלמות P&S ממשפחת ה D-LUX וה C-LUX  וכמה עדשות אקזוטיות ויקרות להחריד לפורמט ה M שלה. היא מציגה שדרוג קליל ל M8 אבל כל העיניים נשואות ל S2. בהצלחה.
מנגד עומדת סיגמה עם צמד מצלמות פתטיות – ה DP2 שהיא מעין מצלמת RF שדומה להפליא ל DP1 לבד מספר שיפורים בפיצ''רים ובחירה אומללה לדעתי בעדשה קבועה שוות ערך ל 41 מ"מ במקום שוות ערך ל 28 מ"מ בדגם הקודם.  הבחירה האידיאלית לדעתי היתה בעדשה שוות ערך לאורך מוקד של 35 מ"מ.  בנוסף, היא מציגה את ה SD15 שהיא ממשיכתה של ה SD14 שלא היתה כוכבת על במכירות. כל המצלמות הללו משתמשות באותו חיישן פוביאון בן ה 4.5 מ"פ בשלוש שכבות והקרוי אצל סיגמה 14 מ"פ. נראה כאילו סיגמה קנתה סטוק גדול של החיישן הזה ומנסה למכור אותו בכל דרך. על בעיותיו כבר כתבו בעבר בוחנים רבים ואני רק מקווה עבור סיגמה שהיא הצליחה להתמודד איתן במצלמות החדשות.
הייתי מציע לסיגמה לעבוד לכיוון המחיר ולהוריד אותו כמה שאפשר ואת הכסף להשקיע בחיישן עתיר פיקסלים (כמו 3X10 מ"פ).
פורמט המיקרו 4/3 של פאנאסוניק ואולימפוס תופס תאוצה בתערוכה. לבד מההכרזה של פאנאסוניק לפני התערוכה על הG1 ממשפחה חדשה זו הוצג גם דגם בביתן אל אולימפוס של מצלמה עתידית התומכת בפורמט זה. בנוסף, הוצגו כבר עדשות ודגמים של עדשות עתידיות לפורמט זה שאומר – שהחברות המעורבות מנסות להפיח רוח חיים בפורמט המבטיח מצלמה קטנה – מיני DSLR עם אפשרות להחלפת עדשות ואיכות גבוהה. נראה מתי הן תהיינה למכירה בשטח. להערכתי, זה יקח חודשים רבים.
סוני הציגה בתערוכה את ה A900 בת ה 24 מ"פ שהוכרזה עוד לפני התערוכה ומגוון עדשות למצלמה זו ולשאר במצלמות בסדרת האלפא. על סוני מוטלת המשימה ליצור תמונות איכותיות ונקיות באיזו גבוה, מה שלא נראה עד כה בדוגמאות שטיילו ברשת.
מה שכנראה וודאי הוא שניקון תשתמש באותו החיישן למצלמת הסטודיו העתידית שלה. אולי זו הסיבה מדוע ניקון טרם הכריזה עליה (אולי היא עסוקה בפיתוח מערכת לניקוי השלג מהחיישן הגדול הזה).
SINAR הציגה את ה Hy6 65 – מערכת פורמט בינוני ואת ה arTEc – מערכת לצילום ארכיטקטוני עם אפשרות הטיית העדשה ביחס לציר החיישן על מנת לקבל תיקוני פרספקטיבה.
גם LEAF הציגה בביתן שלה מגוון פתרונות חדשים לצילום בפורמט בינוני – חיישנים, גבים, שלט רחוק ועוד.
Mamiya הציגה אף היא את המצלמת ה 645 AF DIII שהוכרזה לא מכבר ועדשת 150/2.8 חדשה. יחד עם אלו הראתה Mamiya את הגב הדיגיטלי החדש שלה ZDb. נראה שהפורמט הבינוני הדיגיטלי חי ובועט. מעניין מה יקרה לו כשלייקה תתחיל לשווק את ה S2 שלה.
פנטקס הציגה את המצלמה החדשה שלה שהוכרזה לפני הפוטוקינה – הקרויה K-m ומגוון עדשות למצלמות של פנטקס. היא הציגה עדשה מעניינת – 15/ 4 ממשפחת ה LIMITED שלה, מכפל 1.4, עדשת זום מהירה 60-250 צמצם 4 ועוד.
טמרון הציגה מספר עדשות שכבר הוכרזו בעבר, ביניהן ה 70-200 /2.8  שכבר נבחנה לא מכבר אצל כמה טסטרים, את עדשת ה 90/2.8 מאקרו החדשה, את עדשת הזום 18-270 ועוד.
צייס הציגה את סדרת העדשות שלה ליצרנים אחרים – כמו ה 50/1.4 לקנון ופנטקס ועוד כמה עדשות שהיו קיימות כבר עבור ניקון וכעת צייס החליטה לתת אותן גם ליצרניות אחרות. רוב עדשות האיכות הללו יקרות למדי ורובן אינן תומכות אוטופוקוס.
טוקינה – הציגה עדשת היפר זום חדשה – 16.5-135  שמותאמת לניקון וקנון והוסיפה מנוע פנימי לעדשת ה 12-24 לניקון כדי לאפשר שימוש AF במצלמות ה D40/D60 של ניקון. מי שחשב שההחלטה לא לכלול מנוע פנימי במצלמות אלו היתה מטומטמת –  רק שיראה את מגוון העדשות התומכות במצלמות אלו אצל ניקון ויצרניות צד שלישי.
סיגמה הכריזה על גרסה חדשה ל 24-70 /2.8 שלה עם מנוע מהיר המיועדת לחיישן FF והמתחרה בעדשות ה 24-70 /2.8 של קנון וניקון. המחיר שלה בוודאי יהיה נמוך יותר, ואני מקווה שאיכותה האופטית תהיה טובה כי הגרסה הקודמת לא היתה כוכבת בלשון המעטה.
הרבה יצרניות הציגו מגוון גדול של מצלמות P&S ותקצר היריעה לתאר את כולן. המגמה השלטת – הוספת פיקסלים, איזו גבוה יותר ויותר, זיהוי פנים וחיוך, זמן "התנעה" קצר ולבוש אופנתי (גוונים רבים לבחירה).
בחלק השני של הדו"ח אציג את החדשות הטכנולוגיות האחרות מהתערוכה.
 
 
Copyright © Dr. Joseph Kramer. All rights reserved © כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
פורטל הצילום של טד בפייסבוק פורטל הצילום של טד בפייסבוק