המאמרים של טד

חוקי טד של עשה - אל תעשה בצילום - פרק 2 נוספה: 1/30/2006
נושא: הפן הטכני צפיות: 6704

  1. כשאתה מצלם מאקרו - השתדל להשתמש בעדשת מאקרו. הפתרונות האחרים - מסורבלים או לא מספיק איכותיים. טבעות הארכה יכולות לספק מצב של S.O.S, אבל לא יכולות לשמש תחליף קבוע לעדשות מאקרו, ולו בגלל המבנה המיוחד של עדשות המאקרו שמותאמות לצילום מקרוב.

  2. עדיין במאקרו - מומלצת חצובה על מנת לקבל תוצאות טובות. כשיש חצובה ניתן לסגור צמצם כדי להשיג עוד טיפה עומק שדה. ללא חצובה יש לפתוח צמצם בדרך כלל בגלל אילוצי החשיפה ועומק השדה עלול לשאוף לאפס.

  3. אם יש לך עדשה רחבת זווית שלא עלתה לך 800 דולר ומעלה, אל תחפש את קירבת השמש. העדשות הזולות יותר (וגם חלק מהלא זולות) תופסות הבהק מכוער (פלייר) שיכול לקלקל את האימפקט של התמונה. לעולם תשתמש עם סך שמש - HOOD - בעדשה שתופסת פלייר.

  4. כשאתה מצלם מהיד, זכור את חוק האצבע המפורסם - לעולם תצלם במהירות שלא יורדת מ 1/אורך המוקד, כלומר, אם אתה מצלם בעדשת 200 מ"מ, צלם במהירות של לפחות 1/200 (במצלמות DSLR עם חיישן APS תצטרך להוסיף עוד 50%). עדשה עם מייצב מובנה (IS, VR, OS וכ"ו) תאפשר לך לצלם יותר לאט מהיד. במקרה שאין לך עדשה כזו, חצובה היא פתרון מצויין (אבל לא תמיד נוח).

  5. צילום ילדים ותינוקות הוא לא פשוט בגלל שהם נמצאים בתנועה כל הזמן. קשה ללכוד פריים טוב כשהילדים משתוללים, אבל מה זה מעניין לצלם אותם כשהם ישנים? אחד הכלים החביבים שבאים בחשבון הוא כלי שמובנה ברוב המצלמות הדיגיטליות וזו האפשרות לצלם צרור של תמונות ברצף. לא BRACKETING לשינויי חשיפה, או איזון לבן - WB - אלא פשוט רצף. בדרך כלל זה צרור של 3 תמונות או 5. אחת מהן תהיה בודאי טובה. בצילום תינוקות - כאופן כללי - מומלץ לא להבזיק ישר אליהם - העיניים שלהם מאוד רגישות, אז אם אפשר - מכוונים את הפלש לתקרה ועושים קיזוז חשיפה. אם אי אפשר - מדביקים בזהירות עם סלוטייפ (שניתן להוריד) נייר טישו לבן לפני הפלש שמפזר את האור. יש לעשות פיצוי חשיפה גם במצב כזה.

  6. עוד בנושא צילום ילדים - הפעם הקטע החוקי - על פי החוק המקובל בהרבה ארצות וגם בארצנו - אין רשות לפרסם תמונות של קטינים ללא אישור הוריהם. ראו הוזהרתם - כבר היו תביעות בנושא.

  7. ועדיין בנושא צילום ילדים - חיתוכים קשים בצילום ילדים גרועים יותר מחיתוכים של מבוגרים. עדיף כבר להתרחק ולצלם את כל הגוף מאשר לחתוך את האף או חלק מהראש. ילדים קטנים הם תמיד בתנועה כשהם ערים - וגם אם רוצים - לא תמיד מצליחים לא לחתוך. כשמצלמים פורטרטים של ילדים - עדיף מרחוק עם עדשה טלה קטנה, אז הם לא מרגישים לפעמים בנוכחותנו וההבעות על פניהם - דובשניות לפעמים...

  8. חוקים נולדו לשבירה. מותר לשבור או ל"עקם" קצת את חוקי הצילום אם מכירים אותם - ויותר חשוב - מבינים מנין הם באו. אחד החוקים למשל אומר: "אופק אסור לו להיות באמצע" - אבל אם נמקם בפריים בנקודות ה"זהב" נושאים מעניינים, העין תתעלם מהמרכוז של האופק. דוגמה אחרת - החוק: "הנושא הקרוב לעולם יהיה החד ביותר כי העין לא אוהבת טשטוש בחזית". מותר לשבור את החוק הזה אם לטשטוש בחזית יש תפקיד בתמונה. למשל, אם התמקדנו עם עדשה ארוכה על נושא מסוים הנמצא באמצע כר דשא - מלפנים ומאחור הכל מטושטש (עומק שדה רדוד) - העין תסלח לטשטוש בקדמה כי היא תובל ישר לנושא החד.

  9. לעולם אל תסמוך על מד האור שלך בצילומי לילה. ניתן לצלם בלילה מהיד - באיזו מאוד גבוה ובעדשה מהירה (מיפתח צמצם גדול) או לצלם מחצובה - ורצוי על שלט רחוק או כבל שחרור. אם אין כבל שחרור, ניתן להשתמש בטיימר המובנה במצלמה. עבור למצב ידני, ונסה סדרה של חשיפות. שים לב לנקודות המוארות ביותר - יש להן נטייה להישרף וכוון את החשיפה בהתאמה.

  10. ועדיין בצילומי לילה - לעולם אל תסמוך על קביעת ה WB האוטומטית. ב 99% מהמקרים, מערכת ה WB תלך שולל. כוון לקיר סמוך או אבני רחוב וקבע WB ידני. הצבעים שתקבל יהיו הרבה יותר נכונים. שים לב לצבע השמים באזורים העירוניים - לעתים קרובות הוא אדמדם ויפה ושווה לשמר את זה.


© כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
www.kramery.com