המאמרים של טד

ניקון - לעשות את הטוב – טוב יותר נוספה: 7/30/2009
נושא: הפן הטכני צפיות: 3451
ההכרזה האחרונה של ניקון – ב 30/7/09 חשפה ארבעה מוצרים "חדשים" מביתה של ניקון, שלמעשה, אין ביניהם שום מוצר חדש באמת. ניקון בחרה בצעד הזה ללכת בדרך – הבה נעשה את הטוב – טוב יותר.
היא הכריזה על שתי מצלמות – ה D300S שהיא בעצם ממשיכתה של ה D300 ועל מצלמה "חדשה" ה D3000 שהיא בעצם ממשיכתה של ה D60. ניקון הכריזה גם על שתי עדשות שממילא קיימות אצלה בליין, אה מה בעצם התחדש?
נתחיל ב D3000. ללא ספק היא המחליפה של ה D60 שהחליפה את ה D40X. אותו גודל של חיישן מבחינת כמות הפיקסלים.
אפשר להתייחס אליה בעצם כמו D5000 מנוונת למתחילים. מנוונת – יש לה פחות פיקסלים (10 מ"פ מול 12 מ"מ), קצב אש שדומה ל D60 – 3 מסגרות לשניה ולא 4 כמו ב D5000. אין לה וידיאו וגם לא Live view. אין לה (בדומה ל D60) אפשרות זיהוי פנים שקיימת ב D5000.
מצד שני, מערכת האוטופוקוס שלה היא בת 11 אזורים – CAM-1000 כמו ה D5000 ולא שלושה כמו ב D60 – CAM 530. גודל המסך שלה הוא גדול יותר מאשר ב D5000 וגם מאשר קיים ב D60 (3 אינטש) אבל הוא איננו מפורט יותר.
נראה שניקון עשתה כאן שעטנז בין ה D60 ל D5000. אין ספק שימיה של ה D60 יחלפו עם סיום המלאי שלה. מחירה הצפוי שח ה D3000, כולל עדשת הקיט 18-55VR הוא 600 דולר.
להערכתי, ניקון תשאיר בליין את ה D40 בעלת ה 6 מ"פ, וכך יהיו לה שלוש מצלמות חובבים, מהזולה ביותר – D40 עד ה D5000 שכוללת וידיאו.
מה הסיפור של ה D300S ?
הסיומת S מצביעה על שדרוג קל של הדגם הקודם – בדומה ל D70/D70S או D2X/D2XS ועוד.
מה בעצם היא שונה מה D300 המצוינת?
כמה פונקציות נוספות – כמו D-LIGHTING מתקדם, אופק מלאכותי בדומה ל D700 ול D3, כפתור LV ו INFO, צילום וידיאו HD אבל רק ב 720P בדומה ל D90, שני חריצים לכרטיסי זכרון – אחד CF והשני SD כדי לתת גמישות מרבית, קצב אש טיפה גבוה יותר – 7 מסגרות לשניה לעומת 6 ב D300.
ישנם עוד כל מיני שדרוגים זעירים, אבל זו אותה מערכת פוקוס, אותו מספר פיקסלים בחיישן, אותה מדידת אור.
האם לשדרג?
אין לדעתי סיבה, אלא אם חשקתם בוידיאו. ממילא הוידיאו איננו 1080P – אז גם זו אינה סיבה.
מחירה כמו ה D300 בשעת השקתה. מי שרוצה לשדרג מה D200 – שווה. לעלות מ D300 ל D300S – לדעתי – לא שווה.
ניקון גם שדרגה שתי עדשות קיימות שלה.
הראשונה- הסוס הותיק שקבע סטנדרד חדש בעדשות חובבים ה 18-200. המתכון האופטי זהה – 16 אלמנטים ב 12 קבוצות, 2 אלמנטי ED ושלושה אלמנטים אספריים. בדיוק כמו בדגם הקודם. גם המבנה זהה אפילו ה MTF כמעט זהים לחלוטין, אז בשביל מה שדרגה?
לדגם הישן היו מספר בעיות קלות – באיזשהו מקום באמצע טווח הזום שלה היא לא היתה במיטבה. להערכתי – ניקון תיקנה את הבעיה הזו. בנוסף, לעדשה הישנה היתה האפלת פינות קלה במצב 200 מ"מ, ולהערכתי, ניקון טיפלה גם בבעיה הזו.
ההאפלה היא שולית וסגירת סטופ מעלימה אותה כמעט לחלוטין ממילא. ניקון הפיקה לקחים מעדשת ה 16-85 המעולה ויישמה כמה מהם בדגם המשופר של ה 18-200 החדשה. הן שתיהן כוללות מנגנון ייצוב VRII.
לדעתי, ניקון גם שדרגה מספר אלמנטים מכניים בעדשה הזו.
שוב, אם יש לכם עדשה מהדגם הישן, לא הייתי רץ לשדרג. אני מקווה שתגיע לידי מתישהו למבחן העדשה החדשה ואז אוכל להשוות.
העדשה השניה שניקון הציגה היא גרסה חדשה של ה 70-200 AFS  VRII צמצם 2.8.
כאן יש כבר הבדל גדול בין המתכונים האופטיים של שתי העדשות. העדשה החדשה תוכננה מאפס, ואיננה רק שדרוג של הישנה.
בעדשה החדשה ישנם 7 אלמנטי ED לעומת 5 אלמנטים בישנה, והאלמנטים הקדמיים גדולים יותר.
המבנה של הישנה נראה כך:



והחדשה:


גם ה MTF  נראה אחרת. הנה ה MTF של הישנה:


וה MTF של החדשה:


ניתן לראות שישנו שיפור גדול בצד הרחב (70 מ"מ) בעדשה החדשה מבחינת חדות (הקוים גבוהים יותר) ובצד הארוך (וגם בקצר) הקוים המרידיונאליים קרובים ומקבילים יותר לסגיטליים בהשוואה לעדשה הישנה.
על פי ה MTF העדשה החדשה חדה ביותר באמצע הפריים, ונופלת מעט יותר בשוליים הקיצוניים מהישנה. מאידך, הקונטרסט נשמר לרוחב כל הפריים והבוקה טוב הרבה יותר מהישנה. 
למרות שלשתי העדשות צמצם בן 9 עלים מעוגלים, המבנה של העדשה החדשה יפיק בוקה יותר נעים לעין מאשר הישנה.
לעדשה הישנה לא היו בעיות CA קשות, ולכן, קצת קשה להבין מדוע ניקון הוסיפה עוד 2 אלמנטי ED בעדשה החדשה.
ההשערה שלי – בגלל שהאלמנטים הקדמיים כעת גדולים יותר (למניעת האפלת פינות) - היה צורך באלמנט ED נוסף מלפנים כדי למנוע CA.
בנוסף, העדשה החדשה היא מסוג VRII בהשוואה לישנה שהיא VR I – כלומר, ייצוב נוסף של סטופ.
מדוע שדרגה ניקון את הסוס המנצח שלה (לא ניתן היה להשיג את העדשה הישנה במשך שנה וחצי לערך!)?
מכמה סיבות – העיקרית – לעדשה הישנה יש מידה קטנה של האפלת פינות על FF, מה שמטריד מספר משתמשים. ההאפלה הזו ניתנת לביטול ב D3 וב D700 על ידי הפעלת פונקציה במצלמה. בנוסף, גם סגירת צמצם בסטופ לערך מקטינה או מעלימה את ההאפלה לחלוטין.
אבל ניקון פרפקציוניסטית. היא לא תיתן להלעיז על אחת מעדשות הדגל שלה, לכן יצרה את העדשה החדשה – שלא תאפיל פינות על FF ושתכלול את מנגנון הייצוב המתקדם ביותר שלה.
בנוסף, ציפתה ניקון חלק מהאלמנטים בציפוי הננו-קריסטל החדש שלה, מה שישפר את העמידות של העדשה הזו לאור אחורי ויעלה את הקונטרסט בכל הצילומים.
שוב, נשאלת השאלה – האם לשדרג?
אם יש לכם מצלמת APS, אין טעם בכלל. העדשה הישנה ממילא חדה כמו ג''ילט ולא מאפילה פינות על מצלמת APS.
אם יש לכם מצלמת FF, גם אז אינני בטוח שיש טעם לשדרג. לבד מהאפלת הפינות הזעירה כשמצלמים שמים בצמצם פתוח לרווחה שיש בישנה וקיום VR I בה, אין בה כל פגם.
העדשות במשקל ואורך דומים, אז בשביל מה?
מאידך, אם אתם עומדים לפני רכישה של עדשה כזו, ברור שכדאי לרכוש את החדשה.
להערכתי, שוק היד השניה לא יוצף בעדשות הישנות – אז מי שמצפה למצוא מציאה, יצטרך להתאמץ.
אז מה בעצם עשתה ניקון בהכרזה החדשה שלה?
היא חיזקה את החומות ושדרגה את הסוסים המנצחים שלה.
ה D300 הנהדרת זכתה ל"מתיחת פנים" קלה בצורת ה D300S. עדשת ה 18-200 שהיתה במשך תקופה ארוכה היחידה עם טווח זום שכזה הגיעה לבגרות, וניקון שיפצה אותה קלות.
עדשת ה 70-200 שהיא אחת מה"שילוש" הקדוש של ניקון היתה הותיקה בין השלוש (האחרות הן 14-24 /2.8 ו- 24-70 /2.8) עברה כעת ניתוח רציני ויישרה קו עם השתיים האחרות, שאין ספק שהן בין הטובות בעולם בביצועיהן אם לא הטובות מכולן.
וה D3000 – רק החלפת מצלמה ישנה – D60 בדגם מתקדם יותר.
ההשקעה של ניקון בשדרוגים של ההכרזה החדשה לא היו גדולים. זה איננו תכנון מחדש של מצלמה עם קונספט שונה. ההשקעה הגדולה ביותר היתה בעדשת ה 70-200 החדשה.
היא "סתמה פרצות" בליין המנצח שלה וממשיכה להוביל את המצוינות האופטית העולמית שלה.
פיתוח מצלמה חדשה מאפס עולה הרבה כסף וכל החברות כיום לחוצות כלכלית, לכן הכריזה ניקון הכרזה "מינורית" שמאכזבת כמה אנשים שציפו למשהו בומבסטי.
כשהאויב תוקף, חזק את אגפיך...
אגב, ניקון נולדה ב 1881 מחיבור של שלוש חברות אופטיות יפניות, והתאגדה רשמית ב 1917. היא חברת האופטיקה הותיקה ביותר ביפן ויש לה מוניטין לשמור.
אני מעריך שההכרזות הבאות שיהיו עוד השנה יציגו עדשות נוספות (חסרות עדשות לא יקרות בטווח האמצע ל FF – כמו 24-135 וחסרה עדשה לא יקרה – ללא צמצם 2.8 שתתאים ל 14-24 בטווח ובמחיר שפוי יותר) וגם כמה מצלמות חדשות – כמו ה D700X בעלת ה 24 מ"פ, ועוד.
אנו צפויים גם לכמה הכרזות עתירות פיקסלים מקנון בקרוב – עם מצלמות בעלות 28 מ"פ.
ניקון תגיב כנראה בשנה הבאה עם ה D4 בעלת ה 31 מ"פ ולא נראה שזה ייגמר בקרוב...  

  



© כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
www.kramery.com