המאמרים של טד

על קיטלוג ועוד בלייטרום - מאת דב שגב. נוספה: 6/2/2012
נושא: הפן הטכני צפיות: 1582
עם ה''גידול'' במספר הצילומים במחשב, מצאתי את עצמי עוסק יותר ויותר בסידור הצילומים, מיונם, ובעיקר איתורם על פני מחיצות הכונן/כוננים.
באתי למסקנה שעלי לקטלג את הצילומים.
קטלוג, על-פי ויקיפדיה: אמצעי לארגן ולקבץ יחד נתונים בנושא מסוים, והוא משמש בתחומים שונים:  ספרנותפרסוםמסחר ועוד. הקטלוג משמש למעשה כמאגר מידע, וניתן לדלות ממנו מידע רב.
כלומר, יש להכין רשימת נושאים ועל-פיה למיין את הצילומים. הכנתי רשימה, לא ארוכה מדי, והגדרתי מחיצות בכונן בהתאם. אם רציתי למצוא צילום של כלנית למשל, כל מה שהיה עלי לעשות הוא להכנס למחיצה בשם כלניות, ולמצוא את הצילום שחיפשתי. שיטה פשוטה, אבל ממש ממש לא יעילה. ומה אם צילמתי כלנית בטיול פורום למשל. באיזו מחיצה אשים את הצילום? בזו של כלניות, או בזו של טיולי פורום? ואם באותו הצילום ממש, גם כלנית וגם רקפת, באיזו מחיצה אשים את הצילום?
בעיה נוספת מתעוררת למי שמצלם ב raw. לאחר הסבה ל  jpg, האם לשמור את שתי הגרסאות? (בזבוז מקום?). ומה אם רוצים לשמור לשם השוואה 3 או יותר גירסאות מעובדות לאותו הצילום? על מנת שנבחר את הטובה מביניהן?
ועוד סוגיות שהעסיקו אותי. לאחר ''הורדת'' צילומים לכונן, עברתי על 50 הצילומים למשל. 30 מחקתי, ונשארתי עם 20 צילומים. בין ה 20 יש למשל 2 צילומים ראויים ל''טיפול'' בשלב מאוחר יותר. וצילום אחד, שנראה לי מתאים  לפירסום בפורום. איך אוכל לאתר את הצילומים האלו בשבוע הבא?
ומה אם אני רוצה להוסיף הערה לצילום, או סתם לציין בצילום כלנית למשל, היכן צולמה התמונה.
ואיך אכין מצגת מצילומים הנמצאים במחיצות שונות?
השאלות רבות והתשובות מעטות. קיטלוג באמצעות חלוקה למחיצות לא נותן תשובה לשאלות שהוצגו ולעוד שאלות שלא הוצגו.  אין ברירה, וצריך לחפש שיטה (תוכנה) מתאימה לצרכים.
בשלב הראשון פתחתי דיון בפורום, שלצערי לא הניב את התוצאות הרצויות (לי). עמדו בפני שתי אפשרויות, או לכתוב תוכנה לקטלוג תמונות, או לחפש משהוא קיים. באמצעות Access כתבתי יישום קטן לקטלוג התמונות, אך מהר מאוד הסתבר לי שהוא לא יעיל. הבעיה המרכזית הייתה קישור הנתונים לקובץ מסוים, וכן הצורך להזין לכל צילום נתונים בטבלה. נטשתי את הרעיון.
ומה שנשאר, כן, זה האינטרנט. חיפוש באנגלית של ''קיטלוג תמונות וצילומים'' מניב מעל ל 2 מליון תוצאות. גם חיפוש בעברית מניב עשרות אלפים ציטוטים.
כמשתמש בפוטושופ, נחשפתי ל Bridge. תוכנת קיטלוג בסיסית הנותנת מענה לקיטלוג בסיסי. חיפשתי משהוא מתקדם יותר, שיענה על הבעיות שהוזכרו לעיל.
בסופו של דבר נחתתי על Lightroom מתוצרת Adobe. כתוצאה מכך עברתי להשתמש בתוכנה זו גם לעריכת צילומים, ואת  הפוטושופ אני שומר למקרים מיוחדים.
אין בכוונתי לכתוב מדריך לקיטלוג ב Lightroom, אלא רק לתאר את האפשרויות הרבות במודול הקיטלוג של התוכנה.
הקיטלוג בלייטרום מתבסס על בסיס נתונים משוכלל, המאפשר לנו, המשתמשים, למיין, לסדר, ולאתר צילומים. וכל זאת בצורה פשוטה. אבל, על-מנת לנצל את האפשרויות האלו, יש ליבא את הצילומים ל''לייטרום''. היבוא, מקשר בין הקובץ הצילום על הדיסק ובין התוכנה. בנוסף, מה לעשות, יש להזין נתונים לבסיס הנתונים. הזנת הנתונים פשוטה וניתן להפוך חלקים גדולים ממנה ל''אוטומטית" לחלוטין.
כשמייבאים צילומים ללייטרום, ניתן לעבור על הצילומים ולסמן את אלו שאנחנו רוצים למחוק. (תמיד יש מה למחוק לאחר יבוא צילומים) ובלחיצת מקש, למחוק אותם. ניתן למחוק קובץ/קבצים מהתוכנה, כלומר לנתק את הקשר עם קובץ הצילום, וניתן למחוק גם מהדיסק.
כבר בשלב היבוא, ניתן להגדיר ''מילות מפתח'' לצילומים. נוח מאוד באם רוצים לתת לכל הצילומים את אותה מילת המפתח. ניתן כמובן בשלבים מאוחרים יותר להוסיף או לגרוע מילות מפתח.
לאחר היבוא ניתן לנקד כל צילום מ 1 עד 5. ובנוסף לצבוע כל צילום באחד מ 5 צבעים. כך יצרנו אפשרויות מיון פשוטות של ניקוד-צבע. למשל, הצג את כל הצילומים להם הענקנו ציון 4 וצבענו בירוק.
מילות מפתח. התוכנה מאפשרת לנו לנהל רשימה מקוננת של מילות מפתח. לא בדקתי עד לאיזה ''עומק'' מגיע הקינון, אבל הרשימה שלי מכילה קינונים לעומק של 3 רמות. את מילות המפתח ניתן להגדיר ישירות בתוכנה, או עם מעבד טכסט פשוט כקובץ.
מספר דוגמאות למילות מפתח מקוננות:

ניתן לשייך כל צילום ליותר מאשר מילת מפתח אחת. למשל, ניתן לשייך צילום לנורמנדי ולכלניות. בשלב זה אנחנו כבר יכולים לחפש את כל הצילומים של כלניות שקיבלו ניקוד של 4 ונצבעו בירוק, או את כל הצילומים של כלניות שצולמו בנורמנדי. לא רע.
מטה-דטה. (מתוך ויקיפדיה) הוא מידע על המידע. מקור הקידומת מטה הוא בשפה היוונית ומשמעותה עשויה להיות: על, מאחורי, ביחד עם. הקידומת Meta עשויה לתאר גם משהו שהוא מעל המושג העוקב את קידומת זו, למשלמטאפיזי הוא משהו שמעל לפיזי. באופן דומה ה-Metadata  הוא מעל לנתונים, כלומר: מתאר את התכונות של הנתונים ברמת הפשטה גבוהה יותר.
התוכנה מנהלת קובץ מטה-דטה גדול עם הרבה מאוד שדות, שרובם ניתנים למילוי ועידכון ידני. כל נתוני ה exif המוכרים לנו מועברים באופן אוטומטי לקובץ המטה-דטה. בנוסף לקובץ המטה-דטה שדות רבים בינהם : סוג הקובץ (jpg, raw,), מילות מפתח, צבע (שצבענו בו צילום) מצלמה, מספר סידורי של מצלמה, עדשה, אורך מוקד, מהירות צמצם, מפתח עדשה, איזו, מצב מבזק, gps, מפה, מקום, עיר, מחוז, ארץ, הצלם, זכויות, מקצוע, יחס אורך רוחב, טיפול שעבר הצילום, preset ועוד.
כל אחד מנתוני קובץ המטה-דטה יכול לשמש למיון ואיתור צילומים. ובשלב זה ניתן כבר למיין ולחפש צילומים לפי: ניקוד, מילות מפתח, וכל שדה או השדות מתוך קובץ המטה-דטה.
למשל, כל צילומי הציפורים שצולמו עם עדשת ה 400 מ"מ. או כל הצילומים מצרפת, שקיבלו ניקוד של 5, צולמו בעדשת 50 מ"מ במפתח צמצם 8.0 באיזו 200 בחודש ספטמבר 2006.
בהחלט מרשים.
אוספים. התוכנה מאפשרת לנו לנהל אוספים של צילומים.
ניתן להגדיר 2 סוגים של אוספים: סטטיים ודינמיים.
אוסף סטטי. נגדיר אוסף למשל ''הטיול לצרפת 2012'', ונעביר אליו, (ניתן באמצעות גרירה) את כל הצילומים של הטיול האחרון לצרפת. וכאשר נרצה לראות/להראות את הצילומים כל מה שצריך לעשות הוא להכנס לאוסף המבוקש. בצורה זו ניתן להגדיר כמה שרוצים אוספים, ובקלות לגשת ולצפות בצילומים.
אוסף דינמי. אני מעונין ליצור אוסף של כל צילומי המקרו שלי למשל. נגדיר מילת מפתח ''מקרו'', ונשייך אותה לכל צילום מקרו שלנו. נגדיר אוסף דינמי בשם ''צילומי מקרו'' למשל, ובהגדרות האוסף הדינמי נגדיר שכל צילום שיש בו מילת מפתח ''מקרו'', יכלל באוסף הדינמי. ומרגע זה, כל צילום חדש שנשייך אותו למילת המפתח ''מקרו'', ישויך לאוסף הדינמי באופן ''אוטומטי''. השיוך לאוסף דינמי מתבצע על-ידי הגדרת תנאים. מתוך רשימה של כ 40 פרמטרים ניתן להגדיר תנאים, ואם צילום עומד בתנאי או בתנאים שהגדרנו הוא יכלל באוסף הדינמי. כלומר, האוסף הדינמי לא תלוי מתי הגדרנו אותו ואת מי שייכנו אליו, הוא מתנהל באופן שוטף, וצילומים משויכים אליו או מוצאים ממנו על פי עמידה ברשימת התנאים. מספיק שנשנה בצילום כל שהוא תנאי אחד כדי שהוא יוצא מהאוסף הדינמי.
דוגמא נוספת. מהטיול בצרפת יש לנו 500 צילומים. חלקם ''טובים'' וחלק אחר קצת פחות, אבל אנחנו רוצים להשאיר אותם בעיקר כמזכרת עבורנו. אבל, להציג למשפחה/חברים, אנחנו רוצים להציג רק חלק מהצילומים, הטובים יותר והמייצגים יותר. נגדיר את כל הצילומים שאנו רוצים לראות במצגת זו בצבע צהוב למשל, ונגדיר מטה-דטה דינמי שיהיו בו שני תנאים: צבוע בצהוב, ומכיל טקסט  ''צרפת''.
קטלוג. אולי הייתי צריך לפתוח בסעיף זה, אבל מצאתי לנכון להציב אותו בסוף.
קטלוג הוא אוסף של כל הצילומים וההגדרות (ועוד פרמטרים שלא נגענו בהם כאן). ניתן להגדיר יותר מקטלוג אחד במחשב. בספרות מתואר השימוש ביותר מקטלוג אחד בעיקר לצלמים מקצועיים המנהלים במקביל מספר פרויקטים, ואז מגדירים לכל פרויקט את הקטלוג שלו. לכל קטלוג יהיו את הגדרות מילות המפתח שלו, המטה-דטה שלו, וכן האוספים ועוד. כצלם חובב, לא  מצאתי לנכון להגדיר יותר  מקטלוג אחד.
לסיום, נזכור, זה לא מדריך לשימוש בלייטרום, אלא רק תיאור קצר מאוד של האפשוריות הגלומות במודול הקיטלוג של התוכנה.
והחשוב ביותר בניהול רשימות מכל סוג שהוא, וגם במקרה שלנו, לזכור את ראשי התיבות המפורסמים: NINO = Nothing In Nothing Out.


© כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
www.kramery.com