|
Model: NIKON D200 Exposure Time: 1/80sec F Number: 11 Max Aperture Value: 0 Focal Length: 1000mm Exposure Program: Aperture priority Exposure Bias Value: 0 ISO Speed Ratings: 125 Metering Mode: Center Weighted Average White Balance: Auto white balance Flash: Flash did not fire Focal Length In 35mm Film: 1500 Date Taken: 2006:04:08 11:00:34 Color Space: 65535 |
כשעוברים 1000 מ"מ (בשימוש בעדשות ארוכות מאוד עם או בלי מכפלים), נדרש כבר מצב עם הרבה מאוד אור בחוץ לקבלת תמונה טובה או עזרים נוספים.
עזרים נוספים ישנם שניים – חצובה בת חמש רגליים (פנטאפוד) שעולה ים של כסף ושוקלת בהתאמה או תמיכה נפרדת במצלמה (העדשה תלויה על החצובה בשעת צילום בעדשות ארוכות). תמיכה כזו ניתן להשיג עם חצובה נוספת, מונופוד נוסף או אביזר כמו ה 359 של מנפרוטו התלוי על החצובה הראשית ותומך במצלמה מאחור.
במצלמות מסוימות קיים מנגנון פשוט יותר מנעילת מראה - המשהה לחצי שניה לערך את פתיחת התריס אחרי עליית המראה. זה מקנה מידה מסוימת של יציבות אבל לא כמו נעילת מראה ממש.
כאשר אנו צולחים את קו ה 2000 מ"מ לערך, קשה ביותר לקבל תמונה חדה ממצלמת SLR/DSLR. באורכי המוקד האלו כבר משתמשים בטלסקופים (דיגיסקופינג) עם מצלמות P&S שאין להן כמעט חלקים נעים ואין להן מראה קופצת.
ניתן להגיע בשימוש זהיר לטווחי טלה של 5000 מ"מ ומעלה. טווחים ארוכים יותר תלויים במערכת האופטית – טלסקופ, עינית, מצלמה. באיזו שהוא שלב מגיעים ל"קיר האופטי" – גבול יכולת ההפרדה של המערכת - שהארכת אורך המוקד כבר לא תורמת דבר.
דוגמה לצילום בטלסקופ, אורך מוקד כ 3400 מ"מ:
|
Model: E8400 Exposure Time: 1/11sec F Number: 4.9 Max Aperture Value: 2.8 Focal Length: 21.6mm Exposure Program: Aperture priority Exposure Bias Value: 0 ISO Speed Ratings: 50 Metering Mode: Center Weighted Average White Balance: Auto white balance Flash: Flash did not fire, compulsory flash mode Focal Length In 35mm Film: 85 Date Taken: 2006:01:07 11:12:57 Color Space: 65535 |
טלסקופ ארצי (לא אסטרונומי) – ספוטר בלעז, שוקל כ 2-3 ק"ג. משקלו העצמי כבר לא מספיק לייצב אותו באורכי מוקד גבוהים כי רוח קלילה שאפילו נרגיש בה כלל, כבר מרעידה את המערכת.
לזה נחוצה חצובה מבטון....
לגבי חד-רגל, מקובל לומר שניתן להרויח איתה סטופ אחד של מהירות ואלו שהתמחו בשימוש בה טוענים לשני סטופים ומעלה. אישית, לא הסתגלתי לשימוש בחד רגל, למרות שהוא נוח יותר לנשיאה מאשר חצובה תלת רגלית.
ממילא לא ניתן להשתמש בחד רגל לצילום עם נעילת מראה כי עד שהתריס נפתח הצלם כבר זז ממקומו.
עוד מילה על חד רגל – לחלקן ניתן להוסיף שלוש רגליים זעירות לייצוב, והמשתמשים בזה טוענים שאז היא הופכת לחצובה לכל דבר רק במשקל קל לנשיאה. מסופקני.
לסיכום, לקבלת תמונה חדה יש צורך במיקוד מדויק, מערכת אופטית טובה (להישאר בתחום בו האופטיקה עדיין במיטבה) ולא לקלקל את איכות האופטיקה עם פילטרים או מכפלים מיותרים. בנוסף, אם ישנה האפשרות, יש להיעזר במערכת ייצוב אופטית ולהעלות את האיזו עד לגבול הסביל.
אם עשינו את הכל אבל זה עדיין לא מספיק לקבל תמונות חדות – נשתמש בחצובה או באמצעי אחר כדי לייצב את המערכת. שימוש בשלט רחוק, נעילת מראה ואמצעי תמיכה נוספים במצלמה יאפשר לנו להגיע מאוד רחוק עם עדשותינו.