הטכנולוגיה זיכרון הבזק (Flash Memory) הוא סוג של זיכרון מחשב לא נדיף אשר מאפשר מחיקה או כתיבה במספר מקומות בזיכרון בפעולת תכנות אחת. כלומר: זיכרון ההבזק יכול לעבוד במהירויות אפקטיביות גבוהות יותר כאשר המערכת משתמשת בו לקריאה וכתיבה של מקומות שונים באותו זמן. כל סוגי זיכרונות ההבזק נשחקים לאחר מספר מסוים של פעולות מחיקה. זיכרון הבזק בא בשתי צורות: הבזק NOR והבזק NAND כאשר ההבדל הוא בסוג הארכיטקטורה המרכיבה את שבב הזיכרון. זיכרון הבזק NOR היה הסוג הראשון שהומצא ופותח על ידי אינטל ב-1988. זמני הכתיבה ומחיקה שלו ארוכים יחסית, אך הוא בעל ממשק כתובת/מידע (זיכרון) מלא, המאפשר גישה אקראית לכל מקום. הוא מתאים על כן לשמירת מידע המשתנה תכופות, כמו למשל במצלמות דיגיטליות ו- PDA (עזרים דיגיטלים אישיים). הוא יכול לעבור 10,000 עד 100,000 מחזורי מחיקה במהלך חייו. כרטיסי זיכרון הבזק שליפים המוקדמים: Compact Flash ו-SmartMedia, מבוססים עליו. זיכרון הבזק NAND של טושיבה הופיע ב-1989. מהירות המחיקה וכתיבה שלו גבוהה יותר, הוא צפוף יותר, עמידותו גבוהה בהרבה ועלות המחיר לביט שלו, נמוכה יותר מאשר זיכרון הבזק ה-NOR. לעומת זאת, ממשק הפלט/קלט שלו מאפשר רק גישה סדרתית למידע. הדבר הופך אותו מתאים יותר להתקנים בעלי נפח אחסון גדול. זיכרון הבזק מבוסס NAND הוביל לפיתוחם של כרטיסי זיכרון הבזק שליפים קטנים יותר, כמו MMC, Secure Digital ו-Memory Stick.
| Color Space: 65535 |
סוגי כרטיסים העובדה שקיימים סוגים שונים של כרטיסי זיכרון נובעת מכך שכל סוג פותח ע"י יצרן או קבוצת יצרנים אחרת מתוך רצון להפגין ייחודיות וגם משיקולי עלות/תועלת. כלומר: לספק מענה לצרכים שונים מבחינת מהירות, גודל ועלות. כרטיסי זיכרון ההבזק נמצאים בשימוש בעיקר בהתקנים אלקטרונים ניידים (כמו נגני MP3 מצלמות דיגיטליות וטלפונים ניידים) וכן במחשבי כף יד. ניתן להשתמש בהם לאחסון קבצי מחשב רגילים, אבל לכך נחוץ התקן שידע לכתוב עליהם ולקרוא אותם מצד אחד ולהתחבר למחשב מצד שני. אחד ההתקנים המוכרים הוא ה- Disk On Key שמצד אחד יש בו אמנם חיבור תקשורת מובנה אך מצד שני לא תמיד יש בו אפשרות להחליף כרטיסים. אחת מהיתרונות שיצרן מצלמות משיג כאשר הוא מפתח כרטיס זיכרון ייחודי הוא בכך שהוא "כובל" את הצרכן לרכוש מוצרים משלימים מתוצרתו. הדבר נכון כמובן רק לתקופה קצרה ממועד השקת המוצר משום שדי מהר נמצאות חברות צד שלישי המפתחות מוצרים תואמים באיכות שאינה פחותה מהמקוריים. CF (CompactFlash) זהו כרטיס הזיכרון הראשון שפותח והוא הגדול בממדיו מבין כל השאר. היתרונות שלו: נפחים גדולים במיוחד ומהירויות גישה גבוהות באים לידי ביטוי בעיקר במצלמות מקצועיות. הוא מגיע בשני גדלים: Type I בעובי 3.3 מ"מ ו-Type II בעובי 5 מ"מ. מכשיר הבנוי להשתמש ב- Type I, אינו יכול להשתמש ב- Type II . מכשיר הבנוי להשתמש ב- Type II, יכול להשתמש בשניהם. אפשרויות הקלט/פלט שלו, מאפשרות להשתמש בכרטיס כדי לחבר מצלמות, כרטיסי רשת ושאר רכיבים למחשבי כף יד או לכל מוצר אחר התומך בו. בנוסף קיימים כרטיסי CF המבוססים על כונן קשיח זעיר המשובץ בהם והקרוייםMicroDrive . הם זולים יותר אך צורכים יותר מתח ונחשבים פגיעים (משום שהם מכילים חלקים נעים). SD (Secure Digital) גודלו הזעיר ויכולתו לאחסן מידע בצורה מאובטחת (כפי שניתן להבין מהשם), כמו גם האפשרות לקלט/פלט, הפכו אותו לפופולרי. במיוחד כתחליף ל- CF. הכרטיסים נבדלים במהירויות העברת הנתונים ואלו המסומנים כ- "High Speed" או "Ultra High Speed" יהיו כמובן מהירים יותר בהתאמה. ניתן למצוא כרטיסי SD גם בגדלים שונים כמו: כרטיס microSD™ שהוא זעיר במיוחד ונועד לטלפונים ניידים. כרטיסminiSD™ שגודלו מחצית מזה של כרטיס SD רגיל. כאשר משתמשים בו במכשיר הבנוי לכרטיס SD סטנדרטי, נחוץ מתאם. גרסה חדשה של כרטיס SD, המכונה SDHC , בנויה לקיבולת זיכרון גדולה מ- 2GB . MMC (MultiMedia Card) דומים בצורה ובגודל ל- SD, אבל אינם תומכים באבטחת מידע מספקת ובקלט/פלט. ניתן להשתמש בהם במרבית המקרים בהם נעשה שימוש ב-SD אך לא להיפך. בין הגרסאות החדשות שלו: כרטיס MMCmicro™ שגודלו רבע מזה של כרטיס MMC רגיל. כרטיס MMCmobile™ שגודלו מחצית מזה של כרטיס MMC רגיל.
Memory Stick כרטיס הזיכרון הייחודי של חברת Sony. בשנים האחרונות נוספו לתקן זה גרסה קומפקטית (מחצית מהגודל הסטנדרטי) בשם Memory Stick Duo וגרסה משוכללת יותר בשם .PRO מצלמות הבנויות להשתמש בגרסה הרגילה, לא יוכלו להשתמש בגרסת ה- PRO. קיימת גם גרסה המשלבת את היתרונות של שניהם בשם Memory Stick PRO Duo™. מדובר בכרטיסי זיכרון שהם גם מהירים יותר וגם בעלי קיבולת גבוהה יותר. xD Picture Card כרטיס הזיכרון הייחודי של החברות:Olympus ו- Fujifilm . כרטיס זה, שהוא קטן בגודלו מכרטיסי הזיכרוןSD ו-MS , פותח במיוחד לשימוש במצלמות. |