ערב מידברי גובה (סאן פאולו, ברזיל) מראה פראי כלב העץ שמים בוערים
הכיתה של טד - לא תחליף לבית הספר, אבל נעסוק בניתוח תמונות, פיתוח ראייה צילומית, טיפים וטריקים וטכניקות צילום.
ישנם 98 מאמרים ב 8 נושאים
» מילונים ומושגים בעולם הצילום » פרטים
מילונים ומושגים בעולם הצילום
נוספה: 22/10/2005
גרסה להדפסה
Share |
מילון המושגים הקשורים באופטיקה צפיות: 12284
מילון מושגים לעדשות ולאופטיקה בהם אנו נתקלים ביום-יום. המילון לא מושלם, ותיקונים והוספות יבואו בהמשך.
כשהמילון יושלם, ויימצא הזמן, הוא יהפוך לספרון עם דוגמאות רבות למונחים השונים, הכוללים דוגמאות הממחישות את המושגים בעולם המעשי.
© כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
Aberration
עיוותים. לכל העדשות יש מידה זו או אחרת של עיוותים. העיוותים מתחלקים בגדול לשני סוגים - עיוותים - עיוותי מרחב ועיוותי צבע. עדשה איכותית בנויה ממספר גדול של אלמנטים שתפקידם להמעיט את שני סוגי העיוותים.
עיוותי המרחב מתחלקים לכמה סוגים:
SPHERICAL  שנגזרים מהעובדה שהעדשה נגזרת מכדור ולכן קרן אור שמגיעה במקביל לציר האופטי עשויה לגרום ליותר מנקודת מיקוד אחת.
עיוותים דמויי חבית - BARREL בהם הקווים מתעקלים פנימה.
עיוותים דמויי כרית מחטים - PINCUSHION - בהם הקווים מתעקלים החוצה.
עיוותי COMA - פסיק / כוכב שביט - שיוצרים מריחה הצידה כמו שיוצר כוכב שביט.
עיוותי שדה - בהם הדמות המוטלת אינה מושלכת על משטח ישר אלא מעוקם.
עיוותי אסטיגמטיזם - בהם קו אור מתמקד בשני צירים במקום בנקודה ועוד.
עיוותי הצבע נגרמים בעיקר על ידי נקודות מיקוד שונות של גלים באורכי גל שונים וגורמים לצבעוניות זרה להופיע בתמונות, בעיקר לאורך שולי התמונה ובמעברים בין קטעים בהירים וכהים.
Achromat
עדשה אכרומטית בנויה מאלמנטים המתקנים סטיות בשתי קבוצות של אורך גל - באזור הכחול ובאזור הצהוב. 
AF
Auto Focus – מיקוד אוטומטי. תכונה של עדשות ו/או מצלמות.
AFS
A
uto Focus Silent Wave Motor. מערכת מיקוד מהיר המתבססת על מנוע אולטרא סוני שקט ומהיר הבנוי בעדשה. נקרא USM בעדשות קנון, HSM בעדשות סיגמה.

Aperture
הצמצם האפקטיבי בצילום - מפתח העדשה, ראה גם F-Number.
APO
אפוכרומט. אלמנט אופטי הבנוי בעדשות איכותיות והמתקן את הסטיות בשלוש קבוצות של אורכי גל בו זמנית. האלמנטים הללו דואגים לכך שקרני האור בכל הספקטרום הנראה (כמעט) יתמקדו באותה נקודה. שימוש באלמנטי אפו נפוץ בעדשות ארוכות מוקד (טלה) ובטלסקופים רפרקטורים (שוברי אור). ככל שאורך המוקד גבוה יותר, התיקון חשוב יותר.
ASP
אלמנט אופטי אספרי - ASPHERICAL - בתוך עדשה שאינו נגזר מכדור (אלא מפרבולה, אליפסה או כל צורה אחרת). אלמנט זה מקטין את העיוותים המרחביים של העדשה מסוג עיוותי כרית מחטים, חבית או פסיק (COMA) . אלמנט זה - בעדשות הזולות יוצקים אותו, וביקרות הוא מלוטש כמעט ידנית. זהו אלמנט מסובך יותר לייצור אך חוסך כמה אלמנטים ספריים רגילים, ומכאן גם חוסך סיבוך אופטי ומשקל (אבל לא תמיד חוסך מחיר).
ATX
מושג של טוקינה המציין עדשות גבוהות באיכות  - EXTRA QUALITY LENSES
ATX PRO
מושג של טוקינה המציין עדשות גבוהות מאוד באיכותן - PRO EXTRA QUALITY LENSES
AV
מושג שמצוי במצלמות קנון ואחרות והמציין Aperture Value - גודל הצמצם או עדיפות צמצם.
Bellows
מעין מפוח שמורכב על מצלמה בצורת אקורדיון, הדרך שהיתה מקובלת בעבר לעשות פוקוס. בקצה המפוח מורכבת העדשה, וכל המפוח מתארך או מתקצר בשעת המיקוד. מפוח הוא גם אביזר חיצוני שניתן להרכבה בין המצלמה לעדשה על מנת לאפשר צילום מקרוב מאוד (מאקרו) בדומה לטבעות הרחקה.
Bokeh
מושג שנגזר מיפנית שמשמעו טשטוש. בעולם הצילום מאוד חשוב כיצד נראים העצמים שאינם נמצאים בפוקוס (כמובן חשובה החדות של העצמים המצויים בפוקוס). רקע רך ונמוג כמו קרם נקרא בעל בוקה טוב. רקע בו האלמנטים שאינם בפוקוס נראים עם שוליים חדים נקרא בעל בוקה גרוע.
איכות הבוקה משפיעה על האימפקט של כל התמונה על הצופה והשאיפה היא שיהיה מה שיותר רך ויפה, בפרט בצילומי נשים ופורטרטים. צורת הצמצם, איכות הציפויים והמבנה האופטי משפיעים על איכות הבוקה. עדשות לפורטרטים מצטיינות בבוקה טוב.
Circle Of Confusion
עיגול הטשטוש. הואיל ולכל עדשה, למרות כל התכנון המדויק והקיזוזים, ישנם עיוותים ספריים (עיוותי מרחב), נקודת אור שמצויה באיסוף לא תתבטא כנקודה בגודל אפס על הפילם/חיישן אלא כעיגול קטן. לכל עדשה יש את עיגול הטשטוש הקטן ביותר שלה, וכך נבחנת איכותה. לכל מערך אופטי יש את עיגול הטשטוש המותר או המתקבל על הדעת - שבו התמונה נראית חדה לעין (בהדפסה למשל בגודל של 8X10  אינטש), ועומק השדה משתרע בין מקום עיגול הטשטוש המותר הקדמי והאחורי.
Circular aperture
צמצם עגול. לצמצם יש מספר עלים הנפתחים ונסגרים ומשנים את גודלו. עלים אלו יכולים להיות עלים ישרים או מעוגלים, ומספרם עשוי אף הוא להשתנות. אם ישנם מספר רב של עלים מעוגלים, בשעת הסגירה נוצר פתח כמעט עגול לחלוטין והוא קובע כיצד ייראו האלמנטים המוארים ברקע וכן כיצד עשוי להיראות הבוקה.
Close Up Lens
עדשה או מעין פילטר שמורכב על העדשה של המצלמה ומאפשר צילום מקרוב. הוא מתברג לתבריג של העדשה ומקצר את מרחק המיקוד שלה. רק פילטרים מקרבים איכותיים בעלי מספר אלמנטים כמעט ואינם פוגעים באיכות המקורית של העדשה. הפילטרים הזולים הם בעצם מין זכוכית מגדלת פשוטה שפוגעת באיכות התוצאה. עוצמת ההגדלה נמדדת בדיופטרים - +1, +2 וכ"ו.
Coma aberration
עיוות פסיק או כוכב שביט בצורת שובל אלכסוני המופיע בשעת צילום בעדשה בעלת עיוותי מרחב (עיוותים ספריים). הנקודה בה האור בעצם נופל איננו הנקודה המקורית עליו היה צריך ליפול והתוצאה היא ארטיפקט לא נעים לעין וטשטוש. לסגירת הצמצם יש השפעה קטנה על העיוות הזה, וכדי לתקן אותו יש צורך בעדשה בעלת מבנה אופטי הקרוי Aplanat .
Contrast
ניגודיות. בתמונה עם קונטרסט גבוה ישנם הבדלים גדולים בין האזורים הבהירים והכהים בתמונה. תכנון אופטי טוב שומר על הקונטרסט ותכנון לקוי פוגע בו. ככל שישנה ניגודיות גבוהה יותר בתמונה, בפרט של הפרטים הקטנים, התמונה נראית לעינינו חדה יותר. בדיקת הקונטרסט בין צמדי קוים שחורים ולבנים ההולכים ומצטופפים היא אחד המבחנים לאיכות העדשה (ראה MTF).
CRC
מנגנון מיקוד מתוחכם שהומצא על ידי ניקון - Close Range Correction - שמאפשר מיקוד מדויק במרחקים קטנים על ידי שימוש באלמנט אופטי "צף" שנע יחסית לאלמנטים האחרים. עדשות מאקרו אחרות מכניסות כמות גדולה והולכת של עיוותים ככל שמרחק המיקוד קצר יותר - אבל מנגנון ה CRC שמותקן בחלק מעדשות ניקון, בפרט אלו עם צמצם מירבי גדול (כמו ה 85/1.4) מונע לחלוטין את העיוות הנ"ל.
Curvature of field
עקמומיות השדה. תופעת עיוות אופטי המתבטאת בכך שאם מצלמים דף שטוח עם פרטים, התמונה על מישור הסרט והחיישן איננה יוצאת שטוחה כמו הדף אלא מעוגלת. במצב הזה אין אפשרות לקבל את כל הפרטים חדים באותו זמן. תיקון אסטיגמטיזם בעדשה מצמצמת או מקטינה עיוות זה.
D
משפחת עדשות של ניקון שמעבירות את מידע המרחק שאליו התמקדו אחורה למצלמה - בייחוד על מנת ללמד את הפלש לאיזו מרחק המצלמה ממוקדת וגם למדידת אור מטריציונית תלת ממדית, כמצוי במצלמות ניקון המתקדמות.
DC
עדשות עם מנגנון DEFOCUS CONTROL - שמאפשר לצלם לבחור היכן יהיה הטשטוש - בחזית הנושא או מאחוריו. לניקון 2 עדשות כאלו - 105/2 ו - 135/2 בעלות צמצם מירבי גדול, מרובה עלים ומעוגל - כך שהבוקה יוצא נפלא. העדשות האלו גם בין החדות של ניקון, אך לא זולות. המנגנון מזיז אלמנט אספרי בתוך העדשה שגורם לטשטוש מבוקר. האפקט יעיל מאוד בצמצם מירבי, אח"כ יעילותו יורדת. העדשות מותאמות במיוחד לצילומי פורטרטים "חלומיים". אצל יצרנים אחרים זה נקרא SOFT FOCUS.
DC
מושג של סיגמה לעדשות שמותאמות למצלמות דיגיטליות עם חיישן APS. העדשות הללו קטנות יותר ולעתים קרובות איכותיות יותר. הן אינן מתאימות לשימוש במצלמות FF כי הן יוצרות האפלה בפינות - אינן מכסות פריים מלא ולכן מתאימות רק לדיגיטליות APS. דומה לסימון DX של ניקון.
DF
מינוח של סיגמה לעדשות המכילות מנגנון הקרוי Dual Focus. מנגנון זה מנתק את טבעת הפוקוס מהאלמנטים המשתתפים בפעולת המיקוד (פוקוס) בשעת הפעלת פוקוס אוטומטי - AF ומונע את סיבוב טבעת הפוקוס בשעת פוקוס אוטומטי.
DG
מושג של סיגמה לעדשות שמותאמות למצלמות דיגיטליות - Designed for diGital - ועיקר ההבדל בין העדשות הללו לעדשות הרגילות הוא הציפוי המיוחד באלמנט האחורי שמונע השתקפויות מפילטר החיישן המבריק וכך משפר את הקונטרסט (על פי דברי סיגמה).
Di
מינוח של טמרון המציין עדשות שמיועדות למצלמות דיגיטליות - Designed for digital. עדשות אלו כוללות ציפוי מיוחד לאלמנט האחורי בדומה לעדשות ה DG של סיגמה.
Di-II
עדשות של טמרון המיועדות לחיישן דיגיטלי קטן - APS, ואינן מכסות פריים מלא, בדומה לעדשות ה DC של סיגמה או ה DX של ניקון.
Diffraction
עקיפה. תופעה באופטיקה שכאשר אור עובר דרך נקב זעיר, חלק ממנו "מתכופף" ביציאה ואיננו ממשיך כקו ישר. ככל שהנקב קטן יותר, יחס הקרניים המכופפות לאלו שעוברות בקו ישר גדול יותר והשפעת העקיפה גדולה יותר. המשמעות בעולם הצילום היא שאם סוגרים את הצמצם מעבר ל F:16-22 במקום לקבל חדות גבוהה יותר עקב סגירת הצמצם, מתחילים לקבל חדות מופחתת בגלל הטשטוש שגורמות הקרניים המתכופפות אשר "מורחות" את התמונה.
DO
מושג של קנון לסוג עדשות הכוללות Diffraction Optics. בעדשות אלו מוחלפים אלמנטים של זכוכית גדולים ועבים באלמנטים כמעט שטוחים ודקים העובדים בעיקרון דומה לעדשות פרנל - Fresnel (עדשות שטוחות עם חריצים). העדשות הללו יקרות מהרגילות, קלות הרבה יותר ונוטות ליצירת אובך בשולי התמונה.
DOF - Depth Of Field
עומק השדה. האזור החד שלפני, אחרי ומצידי הדמות המצולמת. אם יש DOF גבוה, האזור החד סביב לדמות גדול, אם ה DOF נמוך (=עומק שדה רדוד) רק חלק קטן סביב הדמות שעליה התמקדנו חד. עומק השדה תלוי במרחק מהנושא המצולם, אורך מוקד העדשה והצמצם בו צולמה התמונה. השפעות אורך מוקד העדשה והמרחק מהנושא המצולם הן החזקות ביותר. למשל, עומק השדה האחורי ניתן במשוואה הבאה:
(DOF = a2 x F x d / f2 -(a x F x d
כאשר:
a הוא המרחק לנושא
F הוא הצמצם
d הוא עיגול הטשטוש
f הוא אורך המוקד
Depth of focus
עומק הפוקוס - הטווח לפני ואחרי החיישן בו הדמות נראית חדה ועיגול הטשטוש קטן מהגודל הנקבע כסף המתקבל. כשהעדשה ממקדת תמונה על החיישן או הפילם, אם החיישן היה מצוי מרחק מסוים קדימה או אחורה ממקומו, הדמות עדיין הייתה מתקבלת חדה במידה מתקבלת על הדעת. הטווח המכסימלי בו הדמות חדה קרוי עומק הפוקוס. משתמשים בפרמטר הזה גם במערכת המיקוד האוטומטי כדי לקבל את החדות המרבית.
Diaphragm
דיאפרגמה, צמצם. מצוי בלב העדשה ודומה לצמצם העין שיכול לגדול או לקטון. שולט בכמות האור הנכנסת למצלמה. הוא מורכב מעלים הנסגרים ונפתחים. מספר העלים נע בין 5 ל 10, וצורתם יכולה להיות ישרה או מעוגלת. הצמצם יכול להיות אוטומטי או ידני. צמצם אוטומטי נשאר פתוח בשעת הכיוון למרות שאנו סוגרים אותו ונסגר בשעת הצילום בלבד. הצמצם הידני יכול להיות מורכב משתי טבעות - האחת ל PRESET כדי לקבוע את הצמצם הסופי בשעת הצילום והשנייה מופעלת ידנית לבדיקת עומק השדה וכ"ו.
Dispersion
נפיצה, פיזור של קרן האור בזכוכית או חומר אחר בעל מקדם שבירה על פי אורך הגל. מנסרה למשל מפזרת קרן אור לבנה לפי אורכי הגלים השונים ויוצרת קשת של צבעים - כך יוצא שהאור בגוון הסגול אינה נשבר באותה זווית כמו האור האדום. בעדשות של מצלמה מנסים להקטין את הנפיצה על ידי שימוש באלמנטי ED וכדומה.
DX
עדשה שמותאמת לחיישן דיגיטלי שטוח בגודל APS - קטן מפריים מלא. רוב עדשות ה DX אינן מתאימות לשימוש במצלמות פריים מלא, אך מנצלות את המכסימום בפריים הקטן. עדשות אלו מתוכננות להטיל את התמונה על משטח ישר, ואיכותן האופטית בדרך כלל גדולה מעדשות פריים מלא דומות.
עדשות אלו הן גם קטנות יותר, קלות יותר וזולות יותר מעדשות דומות לפילם.
גודל הפריים המתקרא APS אצל ניקון הוא 23.7 x 15.6mm ומהווה כ 2/3 מגודל פריים מלא בכל ציר, לכן יש למצלמות ה DSLR של ניקון כופל אורך מוקד של 1.5 (1/0.666).
ED
אלמנטים מזכוכית מיוחדת בתוך עדשות עם תכונה שנקראת EXTRA LOW DISPERSION - פיזור מוקטן. לעדשות רגילות יש את התכונה שהן אינן ממקדות את הספקטרום הנראה באותו מקום - כלומר, אור כחול אינו מתמקד באותו מקום כמו אור אדום בגלל הבדלים באורך הגל ותנועת האור דרך הזכוכית. התוצאה - מריחת צבע, בייחוד בשולי התמונה. הדבר בולט במיוחד בעדשות טלה ארוכות ובטלסקופים בגלל המסלול הארוך של האור.
לזכוכית מיוחדת זו תכונה שמאפשרת מיקוד של כל אורכי הגל הנראים באותה נקודה.
התוצאה - חדות מצוינת. הזכוכית הזו קשה ביותר, לא נשרטת, ולא סובלת מסטיית מיקוד עקב חום כמו זכוכית המכילה סידן פלואוריט. עדשות עם האלמנטים האלו אצל ניקון מצוינות בפס זהב עליהן.
EF
שם של קנון לעדשות לשימוש במצלמות ה EOS שלה - פילם ודיגיטליות. הן מתאימות גם למצלמות עם חיישן APS - אלו העדשות ה"סטנדרטיות" של קנון.
EF-S
עדשות של קנון המתאימות למספר מצלמות דיגיטליות עם חיישן APS - אבל לא לכולן. הן מתאימות ל 300D ול20D  אבל אינן מתאימות למצלמות קודמות אחרות במשפחה בגלל אילוצים מכאניים. הן דומות לעדשות ה DX של ניקון, ה DC של סיגמה וה Di-II של טמרון.
Element
אלמנט אופטי. עדשה של מצלמה או כל אביזר אופטי אחר מורכבת מאלמנטים - עדשות יחידות - קמורות או קעורות. מספר אלמנטים עשויים להרכיב קבוצה ובעדשה של מצלמה יש לפעמים כמה קבוצות וכמה אלמנטים בודדים.
EL-Nikkors
עדשות למגדלים - מכונות הגדלה.
EX
  Extra Quality  - מינוח של סיגמה לעדשות מאוד איכותיות בליין שלה .
Extension Tubes
טבעות הארכה. זוהי טבעת מתכת עם או בלי מגעונים חשמליים שמורכבת בין המצלמה לעדשה ובכך מרחיקה את העדשה מהמצלמה ומאפשרת מיקוד וצילום מקרוב, בדומה לפעולת המפוח.
ניתן לרכוש גם סט של טבעות הרחקה בעוביים שונים - 12 מ"מ, 20 מ"מ, 32 מ"מ וכ"ו וכן להשתמש בצירופים שונים שלהם. ככל שלעדשה אורך מוקד גדול יותר, נדרשת טבעת עבה יותר.
F number
זה מספר המייצג את מפתח הצמצם של עדשה, והוא אורך המוקד מחולק בגודל הצמצם המכסימלי.
למשל, עדשה בעלת אורך מוקד של 100 מ"מ עם מפתח צמצם מכסימלי של 50 מ"מ תהיה בעלת F:2. בעדשת 200 מ"מ בעלת מספר F מכסימלי של 5.6 גודל הצמצם המכסימלי הוא 200/5.6 = 35.7 מ"מ. כל תחנת צמצם נבדלת מזו שמעליה ומתחתיה בפקטור של 1.4.
תחנות הצמצם נראות לכן כך: 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 וכ"ו. בין כל מספר למספר ישנו פקטור של X1.4 וכמות האור שנכנסת גדולה (אם המספר קטן יותר) או קטנה - (אם המספר גדול יותר) פי 2 (1.4 בריבוע). למשל, כשהמצלמה מכוונת לצמצם 8 ופותחים אותה ל 5.6, תגיע לסרט או לחיישן כמות כפולה של אור.
Fish Eye Lens
עדשת עין הדג. כך אנחנו חושבים שדג רואה (אבל זה לא בהכרח נכון...).
זו עדשה המציגה למצלמה שדה ראייה של 180 מעלות ויותר (יש עדשות שמציגות גם 220 מעלות - מצלמות אפילו קצת אחורה!). ישנם שני סוגים של עדשות עין דג. סירקולריות ודיאגונליות. הסירקולריות הן בעלות אורך מוקד ביו 5-9 מ"מ ומציגות על הפילם עיגול שמייצג זווית ראייה של 180 מעלות ואינן ממלאות את כל הפריים. הדיאגונליות הן באורך מוקד שבין 12-17 מ"מ וממלאות את כל הפריים בתמונה - אבל רק באלכסון ישנה זווית ראייה של 180 מעלות.
עדשות עין הדג הדיאגונליות מעוותות פחות את הדמות המצולמת אך בסה"כ מציגות מצד לצד זווית של כ 150 מעלות "בלבד". ישנן תוכנות מחשב שמאפשרות לעשות "אילדוג" - de-fishing שמיישרות את התמונה המעוותת במחיר של איבוד חלק משדה הראייה. אלו עדשות שמתאימות לאפקטים מיוחדים ולצילום נופים.
Fixed Focus Lens
עדשה עם אורך מוקד קבוע ועם מרחק מיקוד קבוע. עדשות אלו הן פשוטות מאוד אופטית ומורכבות בדרך כלל על מצלמות זולות. בדרך כלל אלו עדשות רחבות זווית, קטנות צמצם, שנותנות תמונות חדות ממרחק קרוב מאוד עד לאינסוף.
FL
Fluorite - מינרל המכיל פלואור. ניתן להשתמש במינרל זה במקום זכוכית כאלמנט של עדשה, כי יש לו מקדם נפיצה נמוך מאוד. מצוי בעדשות קנון הארוכות ממשפחת ה EF-L על מנת למנוע עיוותים כרומטיים. אלמנטים שמכילים פלואור מצויים גם בטלסקופים (של צייס ואחרים) ובעדשות של יצרנים אחרים. העמידות התרמית של האלמנט הזה פחותה מזו של זכוכית, ויש להקפיד לא להחזיק את העדשות במקום חם מאוד.
Flare
הבהק. אפקט שנוצר תוך כדי שימוש בעדשה שלא עברה ציפוי טוב או תכנון הולם והגורם לירידת הקונטרסט ולהופעת ארטיפקטים צבעוניים בתמונות כמו עיגולים בכל צבעי הקשת כאשר מקור אור חזק נכנס לפריים או מצוי קרוב לשדה הראייה.
הדבר נובע מהחזרים אור פנימיים בין האלמנטים של העדשה.
בגלל האלמנט הקדמי המעוגל והבולט של עדשות רחבות זווית - הן מועדות לפורענות של הבהק אלא אם היצרן דאג לציפוי אופטי מתאים על כל האלמנטים. סך שמש - HOOD - יכול לעזור למנוע את ההבהק שנגרם מאור המגיע מהצד, אך לא ימנע הבהק בגלל מקור אור המצוי בתוך הפריים המצולם.
Focal Length
אורך מוקד. זה המרחק מהנקודה העיקרית בעדשה עד למשטח המיקוד (סרט, חיישן). בפורמט 35 מ"מ אורך מוקד בסביבות 50 מ"מ נקרא אורך המוקד הנורמלי, כי שדה הראייה שנוצר דומה לשדה הראייה של העין שלנו.
עדשה עם אורך מוקד קצר יותר נקראת רחבת זווית, ועם אורך מוקד ארוך יותר נקראת צרת זווית או טלה. עדשה שניתן לשנות בה את אורך המוקד נקראת עדשת זום. עדשה עם אורך מוקד קבוע נקראת עדשת PRIME.
Focus Range
טווח הפוקוס של עדשת מצלמה. מהו המרחק המינימלי שאליו יכולה העדשה להתמקד ומהו המכסימלי (בדרך כלל אינסוף).
Fresnel Lens
עדשה שטוחה הבנויה מחריצים מעגליים קונצנטריים שלכל חריץ יש מבנה קמור או קעור ההולך ומשתנה בין חריץ לחריץ. אלמנטים שבנויים על עיקרון זה מצויים בעדשות ה DO של קנון.
HF
מינוח של סיגמה לעדשות הכוללות מנגנון Helical Focusing המונע סיבוב הטבעת החיצונית בשעת מיקוד אוטומטי.
HLD
מינוח של טוקינה לעדשות עם נפיצת אור נמוכה ומקדם שבירה גבוה.
High diffraction - Low Dispersion glass. בדומה ל ED של ניקון, SLD של סיגמה וכ"ו. עדשות הכוללות אלמנטים כאלו משפרות את הקונטרסט ומקטינות הילות צבעוניות בתמונה.
HSM
מינוח של סיגמה לעדשות הכוללות מנוע אולטראסוני מהיר בתוכן, בדומה לעדשות ה USM של קנון וה AFS של ניקון. המיקוד בעדשות אלו הוא מהיר מאוד בהשוואה לעדשות שאינן כוללות מנוע מהיר.
Hyperfocal distance
מרחק היפרפוקאלי הוא המרחק שאם נכוון לשם את המצלמה, כל נושא בין אינסוף לחצי מהמרחק הזה יתקבל חד דיו. חד דיו פירושו שעיגול הטשטוש שלו על הפילם או החיישן לא יהיה גדול מ 25 מיקרון לערך (25 אלפיות המילימטר). המרחק תלוי באורך מוקד העדשה ובמפתח הצמצם.
למשל, אם מצאנו כי המרחק ההיפרפוקלי הוא 40 מטר מנקודת הצילום, אז כל נושא שיימצא בתחום בין אינסוף ל 20 מטר יתקבל חד בתמונה. לשם דוגמה, עדשת 50 מ"מ בצמצם 2 - המרחק ההיפרפוקלי שלה יהיה 50 מטר, כלומר - כל דבר שיימצא בין 25 מטר לאינסוף יתקבל חד.
כשנסגור את הצמצם ל 4 בעדשה זו, המרחק ההיפרפוקלי ירד לחצי - ויהיה 25 מטר, כלומר, בין 12.5 מטר לאינסוף הכל יהיה חד. אם ניקח עדשה של 25 מ"מ, ירד המרחק ההיפרפוקלי פי 4 בצמצם מקביל, כלומר, כשהעדשה תהיה מכוונת לצמצם 2 המרחק ההיפרפוקלי יהיה 12.5 מטר וכל דבר שיימצא בין 6.25 מטר לאינסוף יהיה חד.
סגירת צמצם חזקה תקטין את המרחק ההיפרפוקלי, אבל אם תהיה חזקה מדי, התמונה תטושטש בגלל אפקט העקיפה (Diffraction). השימוש במרחק ההיפרפוקלי מתאים ביותר לצילומי נוף, ששם אנו רוצים את האינסוף במכסימום החדות, אבל רוצים גם לקבל מה שיותר מקדמת הפריים.
G
עדשות חדשות יחסית של ניקון שחסרות את טבעת הצמצם, ושינוי גודל הצמצם נעשה מהמצלמה. זה מוזיל את העדשות ומקטין אותן פיסית. במצלמות החדשות הצמצם נקבע על ידי המשתמש על ידי סיבוב החוגה המתאימה.
IF
פיקוס פנימי - INTERNAL FOCUS - בו אורכה הפיסי של העדשה אינו משתנה בשעת המיקוד והאלמנט הקדמי אינו מסתובב (טוב לשימוש במקטב). בעדשות ארוכות זה חשוב מאוד כי מרכז הכובד של העדשה לא משתנה.
עדשות שחסרות את המנגנון הזה מתארכות בשעת המיקוד או הזום וזה מקשה על ייצובן.
Index of refraction
מקדם השבירה. ערך מספרי המציין את מידת שבירת האור של עדשה, זכוכית או אלמנט אופטי אחר. המשוואה המייצגת את השבירה היא n=sin I/sin R כאשר n הוא קבוע ומייצג את יכולת שבירת האור של האלמנט האופטי בהשוואה לשבירה באוויר. מקדם זה איננו משתנה עם זווית כניסת האור לאלמנט האופטי.
IS
מינוח של קנון למנגנון ייצוב תמונה אופטי הבנוי בעדשה - Image Stabilization. המנגנון נשען על חיישני תנועה המפעילים אלמנט אופטי המקזז על רעידת העדשה, ובכך ניתן להשיג עוד 2-3 סטופים של יציבות. המנגנון דומה לזה של סיגמה - OS ולמנגנון ה VR של ניקון.
L
מינוח של קנון המציין עדשות איכותיות, השונות בביצועיהן מעדשות ה EF הרגילות. הן יקרות יותר מהעדשות הרגילות וקרויות בטרמינולוגיה של קנון - Extra Quality Lenses או Luxury.
LD
מושג של טמרון לעדשות המכילות אלמנט עם נפיצה נמוכה. דומה ל HLD של טוקינה, SLD של סיגמה, ED של ניקון וכ"ו.
Lens Shade/Hood
סך שמש בצורת צינור המורכב על החלק הקדמי של עדשה למניעת הבהקים.
סך השמש צריך להיות מותאם לעדשה כדי למנוע האפלת פינות - Vignetting.
M/A
מפסק הבנוי בחלק מעדשות ניקון החדשות המאפשר מיקוד אוטומטי עם עזרה ידנית. אם ממקדים אוטומטית במצב הזה, וברגע שלוקחים את טבעת המיקוד ומזיזים קצת, המצלמה תוכל לצלם גם אם לא נמצאת בנקודת הפוקוס הראשון שהיתה בו.
זוהי תכונה מאוד שימושית, למשל - מודדים אור מהמקום הבהיר ביותר כדי לא לשרוף את התמונה ותוך כדי חצי לחיצה מקמפזים מחדש וממקדים ידנית על הנושא הרצוי, כך יצא שבתמונה לא יהיו אזורים שרופים (במדידת ספוט כמובן). התכונה הזו מאוד שימושית גם בצילומי מאקרו.
Macro
עדשה מאקרו היא עדשה שמתוכננת לצילום מקרוב מאוד ומסוגלת לייצר דמות 1:1 על החיישן/פילם של הנושא המצולם. אם יש נושא שגודלו 1 ס"מ, הוא יצור בבואה על הפילם או החיישן בגודל של 1 ס"מ. לעדשות אלו מבנה מיוחד המאפשר להן להתמקד מאוד מקרוב וכוללות אלמנטים אופטיים המפצים על העיוות הנוצר בצילום מקרוב. עדשות המאקרו של ניקון קרויות משום מה Micro.
MF
Manual Focus. מיקוד ידני. מיקוד העדשה נעשה על ידי סיבוב טבעת מיקוד בניגוד למיקוד האוטומטי - AF.
Mirror Lens
עדשת מראה, הדומה לטלסקופ כוכבים והמורכבת משתי מראות פנימיות לפחות.
אצל ניקון העדשות הללו קרויות עדשות Reflex. בעיקרון זה ניתן לייצר עדשות ארוכות מוקד - טלה - באורך פיסי קצר מאוד. למשל, עדשה של 1000 מ"מ שעשויה להיות באורך של כמעט מטר, מקופלת בעזרת שיטה זו לאורך של כ 30 ס"מ בלבד. עדשות אלו גם קלות הרבה יותר מעדשות "רגילות" באורך מוקד זהה, וזולות יותר.
יתרונן הוא בגודל, במחיר, במשקל, ובעובדה שהן אינן סובלות מעיוותי צבע - CA - כי אין כאלו למראות.
מצד שני, בגלל משקלן הקל קשה לייצב אותן, יש להן צמצם קבוע ואם ישנם בשדה הראייה מחוץ לפוקוס נקודות מוארות בחוזקה הן הופכות ל"בייגלך" בהירים לא יפים.
MP-E
מונח של קנון לעדשת מאקרו עם מיקוד ידני.
MSM
מונח של סיגמה למנוע אולטראסוני מיניאטורי המובנה בעדשה למיקוד מהיר, דומה ל HSM.
MTF
Modulation Transfer Function. עיקרון ושיטה למדידת איכות עדשה באופן אלקטרוני הנהוגה כיום על מנת להשוות ביצועים "אובייקטיביים" שלה לעדשות אחרות.
המדידה נעשית על ידי צילום של קוים בשחור לבן בצפיפויות שונות, ובדיקת הקונטרסט בין הקווים השחורים והלבנים הסמוכים. ככל שהקונטרסט נופל, יכולת העדשה להפריד צפיפות זו נופל אף הוא. המדידה נעשית בשני צירים - באלכסון ובצורת שבלול ממרכז העדשה החוצה ומבוטאת באחוזים. המדידה נעשית בדרך כלל בצמצם פתוח לרווחה ובצמצם סגור - כמו 8, ועל ידי ניתוח התוצאות ניתן להתרשם מאיכות העדשה.
Multi-coating
ציפוי רב שכבתי. תהליך המבוצע על אלמנטים של עדשות, בו נעשים ציפויים במספר שכבות על מנת למנוע החזרי אור מהאלמנטים, המורידים את הקונטרסט של התמונה המצולמת ועלולים לגרום להבהקים (FLARE).
רוב יצרני העדשות עושים כיום צפוי רב שכבתי על האלמנטים המרכיבים את העדשה.
ND/GND Filter
Neutral Density Filter. פילטר שמורכב על העדשה בגוון אפור שמטרתו להוריד את כמות האור שמגיעה למצלמה. ישנן דרגות שונות של אפור והשימוש שלו הוא במקרים שיש אור חזק ובוהק ורוצים להשתמש בצמצם פתוח לרווחה או לשימושים אחרים בו אין רוצים להוריד את כמות האור על ידי סגירת צמצם או העלאת מהירות.
פילטר GND הינו פילטר עם עיקרון דומה, אך הוא משנה את צפיפותו ממכסימום למינימום בציר אחד. הוא שימושי להכהיית שמיים בוהקים בלי לפגוע בבהירות של שאר הפריים. פילטר GND פחות אפקטיבי במצלמות DSLR עם חיישן קטן הואיל והוא מכסה יותר מאשר החיישן יכול "לראות".
Optical axis
הציר האופטי. זהו הקו הדמיוני שמחבר את מרכזי האלמנטים שמרכיבים את העדשה. קו זה מוליך בין הנושא המצולם המצוי באמצע הפריים למרכז החיישן או הפילם.
ישנה חשיבות רבה למרכוז כל האלמנטים בציר האופטי כי האלמנטים של העדשה נעים זה ביחס לזה בשעת המיקוד ובשעת פעולת הזום (אם העדשה הינה עדשת זום), והדיוק של התנועה והמרכוז חיוניים כדי לקבל את הביצועים המרביים.
OS
 Optical Stabilization. מונח של סיגמה לעדשות הכוללות מערכת ייצוב אופטית, בדומה ל IS של קנון ול VR של ניקון.
PC
עדשות מיוחדות של ניקון המאפשרות תיקון פרספקטיבה על ידי הזזת אלמנט או יותר על ידי הצלם. PERSPECTIVE     CONTROL.  אלו עדשות עם מיקוד ידני, מיוחדות לצילומים ארכיטקטוניים.  כיום, ניתן לבצע חלק ניכר מעבודת עדשות אלו על ידי שימוש בכלים גראפיים לאחר הצילום.
Perspective
פרספקטיבה בצילום - ביטוי של הנושא המצולם על תמונה שטוחה או היחס בין גודל האלמנטים של הדמות המצולמת לבין גודלם האמיתי.
הפרספקטיבה תלויה במצלמה ספציפית רק במרחק הצילום. כאשר ישנו עיוות בגלל צילום ממרחק קרוב מדי, הפרספקטיבה הטבעית הולכת לאיבוד ולמשל לאנשים מופיע אף גדול ואוזניים קטנות, או אם מצלמים אנשים מרחוק מדי, אפילו עם עדשת טלה, הדמויות מאבדות את הפרספקטיבה הטבעית והופכות שטוחות.
Polarizing Filter
פילטר מקטב. זהו פילטר מסתובב המורכב על עדשה ומעביר את האור רק בציר אחד. האור שמגיע מנורת חשמל מגיע בכל הכיוונים, והפילטר מעביר אותו רק בכיוון אחד ופועל לכן רק כפילטר ND. מאידך, אור שמש העובר בשמים הינו אור מקוטב ברובו והפילטר המקטב אם מצוי באותו מישור של האור מעביר אותו בשלמותו ואם מצוי במישור מסובב ב 90 מעלות חוסם אותו לחלוטין והשמיים מאפילים מאוד.
גם אור שמש המוחזר ממים, מחלונות או ממשטחים אחרים המחזירים אור הינו מקוטב, ושימוש בפילטר מקטב יכול בזוית סיבוב מסוימת שלו להעלים לחלוטין את ההחזרים.
הפילטרים המקטבים באים בשני סוגים - CIRCULAR ו- LINEAR. צורת התנועה של האור בפילטר סירקולרי - (מעגלי) שונה מזו מאשר בפילטר ליניארי, ומתאימה יותר לשימוש בצילום.
צורה זו של תנועת האור בפילטר סירקולרי מאפשרת שימוש בחצאי מראות ובמערכות מדידת אור במצלמות ולכן נשתמש בה בצילום. פילטרים מקטבים סירקולריים המתאימים לשימוש במצלמות קרויים CPL - Circular Polarizer.
Reflections
החזרי אור. כאשר קרן אור חודרת בעד עדשה אידיאלית ופוגעת במשטח מחזיר אור, היא מוחזרת ממנו בזוית המתאימה לזוית כניסת קרני האור. כאשר המשטח מחזיר האור איננו חלק, חלק מהאור המוחזר איננו חוזר בזוית הרצויה ומתפזר לכיוונים בלתי צפויים.
החזרים פנימיים בתוך עדשה גורמים לירידה בקונטרסט ואף להופעת הבהקים. משטח זכוכית בלתי מצופה מחזיר כ 5% מהאור הנופל עליו בכל מקום בו אויר נפגש עם זכוכית.
מספר אלמנטים בלתי מצופים בתוך עדשה יחזירו אחוז גבוה מן האור שיתפזר ויחזור ויישבר בין האלמנטים של הזכוכית עד לאבדן כמעט מלא של התמונה.
עדשות מודרניות מכילות ציפויים (בדרך כלל רב שכבתיים) על כל אלמנט ובכל מפגש של אויר וזכוכית כדי להמעיט ככל האפשר את ההחזרים.
Refractive Index
מקדם שבירה. מושג הקשור לעדשות שמתאר פרמטר של אלמנט או חומר שמשמש לייצור עדשות והקשור ליכולת העדשה ל"כופף" או להטות את קרני האור.
Resolution
הפרדה. יכולת הפרדת הפרטים של מערכת צילום תלויה בשלושה גורמים - יכולת הפרדת הפרטים של העדשה, יכולת הפרדת הפרטים של הסרט או החיישן ויכולת הפרדת התדפיס.
על מנת לבדוק יכולת הפרדה של מערכת צילום, משתמשים בטבלת מטרה המכילה קוים בשחור לבן ההולכים ומצטופפים בצורות שונות. בעזרת מיקרוסקופ מתבוננים בתוצאות ורואים היכן נעלם ההבדל בין הקווים הלבנים והשחורים.
יכולת ההפרדה נמדדת בין השאר בזוגות קווים למילימטר. מערכת אופטית משובחת תדע להפריד צפיפות של 100 זוגות קוים למילימטר - באופן שנראה כל קו בנפרד משכנו.
Retrofocus Design
תכנון אופטי שמיושם בעיקר בעדשות רחבות זווית, בהן תנועת האלמנט האחורי דומה לזו של עדשת טלה והוא יוצר עדשה באורך פיסי קצת יותר גדול מהאורך האופטי. זה מאפשר שימוש חופשי במראה. בעדשות הישנות היה צורך לנעול את המראה לפני השימוש בעדשות מאוד רחבות זווית ועדשות עין דג. התכנון הזה קרוי גם Inverted Telephoto ומחייב שינוי המבנה האופטי של כל העדשה כולה.
RF
מיקוד אחורי - REAR FOCUSING - מנגנון מיקוד בו רק קבוצת האלמנטים האחוריים בעדשה נעה בזמן המיקוד, מה שמבטיח מיקוד מהיר וחלק יותר. מיושם בחלק מהעדשות החדשות של ניקון ובכמה מעדשות סיגמה.
SD
מונח של טוקינה לעדשות עם נפיצות נמוכה בדומה ל HLD שלהן רק ללא מקדם שבירה גבוה וזה קיצור של - Super Low Dispersion glass.
SIC
שיטת ציפוי אופטי חדישה של ניקון - SUPERIOR INTEGRATED COATING - שמבוססת על ציפוי רב שכבתי מתוחכם המונע הבהקים - FLARE - בעדשות רחבות זווית או מרובות אלמנטים. בעזרת הציפוי הזה ניתן להגיע לחדות וקונטרסט גבוהים שמתבטאים ב MTF גבוה. הציפוי מותאם לזכוכית שממנו עשוי האלמנט ולמקומו בעדשה.
Single Servo AF
מושג של ניקון שמייצג פונקציה שמובנית בחלק מהמצלמות, שכאשר הנושא נכנס לשדה הראייה, הפוקוס ננעל.
SLD
מונח של סיגמה לאלמנט של עדשה עם נפיצות מאוד נמוכה - Super Low Dispersion glass - דומה ל SD של טוקינה.
SP
מונח של טמרון לציון עדשות איכותיות - Extra Quality Lenses.
Supplementary Lens
עדשה תוספית המחוברת בהברגה לחלק הקדמי של עדשת מצלמה. העדשות התוספיות מתחלקות לשלושה סוגים - עדשת טלה - המאריכה את אורך המוקד, עדשת WIDE המקצרת את אורך המוקד של העדשה המקורית ועדשה לצילום מקרוב (פילטר מקרב) שמאפשרת צילום ממרחק קצר יותר מהמרחק המינימלי שאליו מתוכננת העדשה להתמקד.
איכות העדשות התוספיות בדרך כלל לא גבוהה, והן שימושיות בעיקר במצלמות P&S ובמצלמות וידיאו.
SWM
מנגנון מיקוד מהיר ושקט הבנוי בעדשות AFS של ניקון - SILENT WAVE MOTOR הפועל בתדרים אולטרא סוניים. המנגנון מתרגם גלים נעים לתנועה סיבובית של מיקוד. הוא דומה ל USM של קנון.
Telephoto Lens
עדשת טלה. עדשה לצילום ממרחק - בעלת זווית ראייה צרה. בפורמט 35 מ"מ עדשות מעל 50-60 מ"מ קרויות עדשות טלה/טלפוטו. יכולת ההגדלה / קירוב של עדשת טלפוטו היא היחס בין אורך המוקד של העדשה ל 50 מ"מ, לדוגמה - עדשת 200 מ"מ מגדילה/מקרבת את הדמות המצולמת פי 4 (200:50).
TS-E
מונח של קנון לעדשות לתיקון עיוותים ופרספקטיבה - Tilt and Shift. דומות בעקרון לעדשות ניקון ממשפחת ה PC.
Ultra Wide Angle Lenses
עדשות מאוד רחבות זווית. בפורמט 35 מ"מ אלו עדשות עם אורך מוקד של 20-22 מ"מ ומטה. באופן כללי, כל עדשה שזווית הראייה שלה עולה על 90 מעלות קרויה אולטרא רחבת זווית.
USM
מונח של קנון - Ultra Sonic Motor - מנוע אולטראסוני מהיר הבנוי בעדשה להשגת מהירות מיקוד גבוהה. דומה ל AFS  של ניקון ול HSM  של סיגמה.
Vignetting
החשכת/האפלת פינות. באמצע התמונה בהירה ולקראת השוליים ישנה החשכה. הדבר נובע מאחת משתי סיבות - תכנון של העדשה או פילטר/אביזר אחר שהורכב על העדשה שאיננו מתאים לה. לעתים ההאפלה נעלמת עם סגירת צמצם ולעתים סגירת צמצם אינה משפיעה. האפקט בולט בחלק מעדשות רחבות הזווית.
VR
מנגנון ייצוב תמונה - VIBRATION REDUCTION שמובנה בתוך העדשה - בדומה למנגנון ה IS של קנון. המנגנון הוא אלמנט אופטי שמותקן על מערכת דמוית ג'ירוסקופ שמתקנת אופטית את הרעידות של היד כל ידי הטיית קרן האור בכיוון ההפוך לרעידה.
המנגנון בנוי על חיישני תנועה בצידי העדשה ששולחים את המידע של הרעידה למנגנון ה VR - המתקן את התנועה בכיוון ההפוך. לעדשות ניקון שונות יש מספר אפשרויות בחירה בשימוש ב VR - ייצוב התמונה רק בשעת הצילום, ייצוב התמונה בשעת הצילום + בשעת הצפייה (מבזבז קצת יותר זרם מהסוללה) וייצוב התמונה בציר האנכי בזמן פנינג אופקי. הייצוב מאפשר בדרך כלל להוריד את מהירות הצילום ביד עד שלושה סטופים (פי 8) מהנדרש על ידי חוק האצבע  (מהירות צילום = 1 חלקי אורך המוקד(.
XR
מונח של טמרון לזכוכית (אלמנט של עדשה) עם מקדם שבירה גבוה.
Zoom Lens
עדשת זום - שניתן לשנות בה אורך המוקד על ידי סיבוב טבעת או משיכה. לדוגמה - עדשת זום פופולארית היא 18-50 מ"מ בה אורך המוקד יכול להשתנות מרחבת זווית - 18 מ"מ עד אורך "נורמלי" של 50 מ"מ. העדשות הללו יותר נוחות לשימוש אבל לפעמים נחותות אופטית מעדשות הפריים ( בעלות אורך מוקד קבוע). ישנן עדשות עם טווח זום גדול מאוד - כמו עדשת הסיגמה המפורסמת - ה"ביגמה" - בה אורך המוקד משתנה בין 50 (נורמלית) ל 500 מ"מ (סופר טלפוטו) ועדשות עם טווח זום קטן כמו עדשות 35-70 מ"מ.
 
©  כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
המילון מובא לשימושך האישי בלבד.
אין להעתיק או להעביר חומר זה או מקצתו למקום אחר ללא קבלת רשות בכתב מהמחבר.
קישור ...
 
Copyright © Dr. Joseph Kramer. All rights reserved © כל הזכויות שמורות ליוסי קרמר
פורטל הצילום של טד בפייסבוק פורטל הצילום של טד בפייסבוק